Terug

Volg Hart van Nederland

Eerste 25 van 100 kwetsbare vluchtelingen uit Grieks kamp in Nederland

Eerste 25 van 100 kwetsbare vluchtelingen uit Grieks kamp in Nederland

nieuws

18 dec 2020, 17:59

De afgelopen week zijn de eerste 25 vluchtelingen uit Griekenland in Nederland aangekomen. Na de brand in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos begin september, had het kabinet onder druk van de Tweede Kamer besloten honderd kwetsbare vluchtelingen op te nemen. De komende dagen zullen nog 24 vluchtelingen naar Nederland worden overgebracht, meldt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) aan de Tweede Kamer. In totaal zijn het ongeveer tien Syrische gezinnen met 27 kinderen onder de achttien jaar. In Griekenland verblijven vele tienduizenden asielzoekers langdurig in vaak overvolle kampen. Op Lesbos zaten ruim 12.000 mensen in het kamp Moria onder kommervolle omstandigheden. Door de brand hadden zij geen onderdak meer. Lees ook: Nederland haalt honderd vluchtelingen uit Grieks kamp Moria

Merendeel uit kamp Moria

De vluchtelingen zijn voor hun komst naar Nederland in Griekenland negatief getest op COVID-19 en ze zijn daar ook in quarantaine gegaan. Volgens het ministerie komt ruim de helft van de betrokkenen uit Moria en de anderen uit kampen op andere eilanden zoals Samos. De asielzoekers gaan na aankomst eerst naar een opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Daarna worden ze snel gehuisvest in overleg met gemeenten. Volgens de staatssecretaris is het de bedoeling om snel de andere vijftig kwetsbare vluchtelingen op te halen. Ook schrijft Broekers-Knol dat een tweede opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen op het Griekse vasteland in gebruik is genomen. Nederland werkt bij deze locaties samen met de Grieken. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.