Politiek

Nederland haalt honderd vluchtelingen uit Grieks kamp Moria

Nederland gaat honderd mensen uit het afgebrande vluchtelingenkamp Moria opvangen. Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asielzaken donderdag aan de Tweede Kamer, na een urenlang overleg tussen de coalitiepartijen.

Het gaat om vijftig alleenstaande asielkinderen tot veertien jaar en die alleen zijn en vijftig personen uit gezinnen met minderjarige kinderen.  Het kabinet doet het aanbod “bij voorkeur als onderdeel van een door de EU gecoördineerde actie”, schrijft Broekers-Knol.

Fractievoorzitters Rob Jetten (D66) en Klaas Dijkhoff (VVD) over de vluchtelingendeal
(Tekst gaat verder onder video)

Afspraken met UNHCR

Er is afgesproken dat het aantal worden afgehaald van de 500 vluchtelingen die jaarlijks via het programma van UNHCR naar ons land worden gehaald. Omdat er voor dit jaar al afspraken zijn gemaakt met de VN-organisatie zullen de honderd vluchteling van het toekomstige quotum worden afgetrokken.

De beslissing om mensen uit Moria te halen is onderdeel van een breder pakket aan afspraken. Zo zijn de regeringspartijen overeengekomen dat het begin van asielprocedures versneld wordt. Ook komen er maatregelen om de overlast van asielzoekers in te perken en kunnen asielzoekers die de wet overtreden sneller het land worden uitgezet.

12.000 vluchteling dakloos

Het overvolle vluchtelingenkamp brandde woensdag grotendeels af. Daardoor hebben ruim 12.000 vluchtelingen geen onderdak meer. Het kabinet had eerder al besloten om 1 miljoen euro noodhulp te geven.

Lees ook: Voormalige onderduikkinderen WO II roepen regering op om kinderen uit Griekse kampen te halen

Een petitie die het kabinet oproept om 500 weeskinderen uit Moria op te nemen, is sinds woensdag ruim 33.000 keer ondertekend, aldus burgerbeweging DeGoedeZaak. Eerder deden andere organisaties als Vluchtelingenwerk en de Kinderombudsvrouw ook al een oproep aan de regering om nu vluchtelingenkinderen naar Nederland te halen.

‘Moira is Europese creatie’

Naast het opnemen van weeskinderen willen de initiatiefnemers ook dat de overheid op Europees niveau het voortouw neemt om humanitaire hulp en “een toekomst” te verschaffen aan de vluchtelingen die door de brand dakloos zijn geraakt. “Moria is het resultaat van Europees immigratiebeleid en we willen dat het kabinet nu verantwoordelijkheid neemt”, aldus DeGoedeZaak.

ANP