Terug

Volg Hart van Nederland

Wat is het beste moment om je winterbanden om te wisselen voor zomerbanden?

nieuws

23 mrt 2022, 09:46

De temperatuur gaat omhoog en de lente is ons land binnengeslopen. En daarmee lijkt het einde van de koude periode een feit. Ook op de weg. Maar wat is eigenlijk het beste moment om je winterbanden weer om te wisselen voor de zomerbanden?

"Als de temperatuur niet meer onder de zeven graden komt, kun je het beste de wissel doen", zegt Paul de Waal van autobrancheorganisatie BOVAG tegen Hart van Nederland. "Je kunt het beste in maart een afspraak maken, dan kun je in mei terecht."

De Waal benadrukt wel: "Wacht niet tot het 25 graden is. Daarnaast zou ik het ook bij een autobedrijf laten doen en niet adviseren om het zelf te doen. Zij weten precies wat ze doen en je weet zeker dat bijvoorbeeld de moeren goed vastzitten."

Betere prestaties

Maar waarom is überhaupt belangrijk om je winterbanden te wisselen voor zomerse exemplaren? "De winterband presteert beter in de winter. Het rubber is beter bestand tegen de kou. Als je met zomerbanden rijdt in de winter, wordt het rubber keihard en slijt het sneller. Daarnaast wordt ook je remweg langer en heb je minder grip. Het is echt de moeite waard."

Vierseizoenenbanden

Hoewel we geen flink pak sneeuw hebben gehad deze winter, is er volop van banden gewisseld. "Net zoveel als altijd. Je moet ook niet wachten tot de eerste sneeuw valt. Je hebt weleens winters zonder sneeuw, maar ook met kou alleen doen de banden het beter. En kou is er wel. Een echt toenemende trend zit in de vierseizoenenbanden. Dan hoef je helemaal niet meer te wisselen. Die zijn veel beter dan de zomer- of winterbanden."

Bovenstaande reportage over de populariteit van winterbanden was in december 2021 te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.