Terug

Volg Hart van Nederland

Winkelleegstand op laagste niveau in tien jaar tijd, speelgoedwinkels keren terug in straatbeeld

Winkelleegstand op laagste niveau in tien jaar tijd, speelgoedwinkels keren terug in straatbeeld

nieuws

9 jan 2023, 07:49

Het aantal leegstaande winkelpanden is vorig jaar gedaald naar het laagste niveau in tien jaar. Dat meldt marktonderzoeker Locatus, dat juist meer leegstand had verwacht als gevolg van onder meer personeelstekorten en de opgelopen inflatie. Vooral de horeca leverde ruimte in, de speelgoedbranche breidde juist uit.

De winkelleegstand nam af met ruim 1700, van 14.482 lege winkels aan het begin van 2022 tot 12.722 panden aan het einde van het jaar. Daarmee staat 6 procent van de winkelpanden nu leeg volgens Locatus. Dat is volgens het onderzoeksbureau hetzelfde niveau als aan het begin van 2011.

Meeste leegstand in de horeca

De oorzaak van deze ontwikkeling schrijft Locatus onder andere toe aan het feit dat veel winkelpanden vorig jaar een andere functie hebben gekregen. In totaal kwamen er 4900 nieuwe retailpanden bij, maar het aantal panden dat een andere functie kreeg lag op zo’n 8600. Daardoor nam het aantal panden met een retailfunctie per saldo af van bijna 216.000 naar zo'n 212.000.

De branche die in 2022 volgens Locatus de meeste leegstand veroorzaakte, is de horeca. Met name lunchrooms en restaurants moesten de deuren van hun panden sluiten. Speelgoedwinkels daarentegen, lieten een herstel zien na jaren van krimp voor wat betreft het aantal winkels. Het aantal speelgoedwinkels nam vorig jaar zelfs iets toe.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.