Terug

Volg Hart van Nederland

Willem en Oma Toetoet redden elke week honderd mensen van de honger

Willem en Oma Toetoet redden elke week honderd mensen van de honger

Persoonlijke verhalen

4 sep 2022, 22:48

We hebben er allemaal mee te maken, stijgende kosten. We moeten meer letten op onze portemonnee. Steeds meer Nederlanders kunnen ook hun boodschappen niet of amper nog betalen. Dit zien ook Willem Ettinger van Broodexpres en Rita Grijspeert, 'Oma Toetoet', met eigen ogen.

Willem haalt daarom brood van de dag ervoor op bij bakkerijen en deelt het uit bij diverse adressen. Een van zijn adressen is de Haagse weldoener Rita. Zij helpt elke week zo'n honderd mensen aan brood, kleding en andere levensmiddelen. Het raakt haar erg om ouderen en families te zien worstelen. Ze weet ook hoe het voor hen voelt. Zij heeft zelf zes kinderen waarvan een vierling, en zij was de enige kostwinnaar.

Situatie steeds erger

"Sinds het ziekenfonds zo duur is geworden, ben ik hier als vrijwilliger mee bezig. Ik ging toen stukjes fruit inzamelen voor ouderen, en bij de rommelmarkt verkocht ik met een aantal andere dames spullen. Het geld ging naar voedselpakketten", zegt Rita. "Maar ook gaven we op zo'n markt gratis of voor weinig geld spullen weg."

Volgens 'Oma Toetoet' is de situatie erger geworden door onder meer het coronavirus. Tijdens de pandemie kwam ze in contact met Willem Ettinger van Broodexpres: "Hij had mijn verhaal gehoord en hij wilde mij helpen door brood te geven. Hij zei: 'Oma, ik heb brood voor u.'"

Blij en dankbaar

"Ik begon met het geven van levensmiddelen aan 30 mensen, maar dit zijn nu 100 mensen per week. Er is steeds meer vraag. Soms krijg ik ook vers frit. Ik stuur dan gelijk appjes. Mensen kunnen het dan bij mij op komen halen. Ze zijn dan blij en dankbaar", zegt ze.

Rita ziet dat de situatie moelijker wordt voor ouders: "Ik help dus ook gezinnen. Ze hebben wel een baan, maar door de hoge kosten kunnen ze niet meer alles doen. Ze vragen aan mij of ik ook kleding kan geven. Ze kunnen het niet meer betalen. Ook krijg ik kinderen uit het voortgezet onderwijs. Dat kost erg veel geld voor de ouders. Ze moeten bijvoorbeeld een computer kopen. Dat kan toch niet?"

'Soms moet ik ook huilen'

'Oma Toetoet' krijgt levensmiddelen door mond-op-mondreclame. Ze is erg blij met alles wat ze binnenkrijgt: "Ik word dolgelukkig als mensen iets doneren, maar soms moet ik ook huilen, bijvoorbeeld toen een oude vrouw die slecht ter been was, levensmiddelen doneerde."

"Al kan ik geen geld aannemen, maar bijvoorbeeld cadeaubonnen van de Albert Heijn of de C&A zijn welkom. Dan kunnen de families en ouderen zelf uitzoeken wat ze nodig hebben", legt ze uit.

"Ik ben heel erg gelukkig dat ik mensen kan helpen. Ik en Willem hopen dat we over een half jaar kunnen zeggen: 'We hebben echt mensen geholpen. We kunnen nu rustiger aandoen.'," vertelt Rita.

En er zijn meer initiatieven in het land om mensen in broodnood te helpen. Zo ook Johan 'de Boterhammenman'. Dagelijks deelt hij gesmeerde boterhammen uit op scholen waar kinderarmoede heerst, te zien in onderstaande video:

Steeds meer kinderen zonder eten naar school, Johan de Boterhammenman grijpt in
2:01
Steeds meer kinderen zonder eten naar school, Johan de Boterhammenman grijpt in

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.