Terug

Volg Hart van Nederland

Vuilnismannen en boa's gaan staken voor beter cao, mogelijk volgen andere ambtenaren

Vuilnismannen en boa's gaan staken voor beter cao, mogelijk volgen andere ambtenaren

nieuws

11 jan 2023, 11:26

De FNV meldt dat ambtenaren van de gemeente eind deze maand het werk neerleggen om zo een betere cao af te dwingen. Dit doen ze nadat het ultimatum aan de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) is verlopen.

Volgens FNV-bestuurder Marieke Manschot, ligt het zwaartepunt van de staking in eerste instantie op reinigingsdiensten en handhaving, hierdoor zullen vuilnisbakken niet meer worden geleegd of veegauto's niet rijden en kan het zijn dat boa's niet langer parkeerboetes uitdelen. Hoe de acties er daadwerkelijk uit gaan zien, is nog niet bekend.

Twee sporen

Manschot heeft het over twee sporen waarover actie wordt gevoerd. De eerste omvat de werkonderbrekingen en stakingen. "Die kunnen als eerst worden verwacht in de vooroplopende gemeenten. Dat zijn de gemeenten waar al enige tijd wordt nagedacht over acties, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Maar ik sluit niet uit dat die werkonderbrekingen ook kunnen overslaan naar andere gemeenten. Of dat ambtenaren in andere gemeenten eerder gaan staken dan die van bijvoorbeeld Amsterdam", aldus de FNV-bestuurder.

Het andere spoor is een landelijke demonstratie op 15 februari in Utrecht. "Die demonstratie is deels fysiek, maar er zal ook een mogelijkheid zijn waardoor mensen op afstand de demonstratie kunnen bijwonen. Die vorm van demonstreren hebben we al eerder toegepast, tijdens de coronacrisis. Zo kunnen we zoveel mogelijk mensen betrekken", legt Manschot uit.

Andere ambtenaren

De FNV-bestuurder kan zich voorstellen dat de acties ook overslaan op ambtenaren die op kantoor zitten. "Ultimo zou dat kunnen leiden tot vertraging in het aanvraagtraject voor bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs", vertelt Manschot. Maar zij benadrukt dat de focus vooralsnog op de handhaving en reinigingsdiensten ligt.

FNV stelde medio november een ultimatum nadat het cao-overleg met de VNG op niets was uitgelopen. Zo boden de gemeenten een loonsverhoging van 5 procent op 1 februari en nog eens 3 procent per 1 april 2024. De bond wil daarentegen een loonsverhoging van 12 procent voor één jaar. Ook eist FNV een eenmalige uitkering van 1200 euro en automatische prijscompensatie in de cao voor 2024.

Onder de cao voor gemeenten en samenwerkende gemeentelijke organisaties vallen in totaal ruim 187.000 ambtenaren.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.