Terug

Volg Hart van Nederland

Bijna 3 op 5 vrouwen met partner is of voelt zich financieel afhankelijk

panel

15 feb 2024, 06:00

Uit onderzoek onder het Hart van Nederland-panel in samenwerking met LINDA. blijkt dat bijna 3 op de 5 vrouwen met een partner zich in een precaire financiële situatie bevindt, tegenover 'slechts' een kwart van de mannen. Zij zijn of voelen zich niet financieel onafhankelijk, wat bij veel mensen tot grote zorgen leidt.

Financiële onafhankelijkheid betekent dat je op het gebied van je huishoudboekje op eigen benen kan staan. 85 procent van de respondenten zegt het belangrijk te vinden financieel onafhankelijk te zijn, maar wat is dat precies?

Volgens de definitie van de overheid is iemand officieel financieel onafhankelijk wanneer hij of zij minimaal 100 procent van het wettelijk minimumloon verdient, zowel uit arbeid, onderneming als vermogen. In 2024 is het minimumloon voor mensen van 21 jaar of ouder 13,27 euro per uur, omgerekend 2.317,83 euro bruto per maand als je 40 uur per week werkt.

Meer vrouwen dan mannen afhankelijk

Het onderzoek, gehouden van 15 tot 16 januari 2024 onder 6.312 deelnemers laat zien dat 39 procent van de vrouwelijke deelnemers in een relatie minder verdient dan het minimumloon, waardoor zij officieel als financieel afhankelijk kunnen worden beschouwd. Daarbovenop voelt nog eens 18 procent zich financieel afhankelijk, ondanks dat zij meer dan het minimumloon verdienen.

Samen komt dit neer op de eerder genoemde 57 procent van vrouwen die financieel afhankelijk is of zich zo voelt. Bij mannen met een partner is dit percentage aanzienlijk lager; slechts 28 procent is of voelt zich financieel afhankelijk.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Onder vrijgezellen is de situatie nog ernstiger, waarbij 62 procent van de vrijgezelle vrouwelijke deelnemers en 57 procent van de vrijgezelle mannelijke deelnemers financieel afhankelijk is of zich zo voelt.

Het levert veel mensen dan ook kopzorgen op. Zo houdt een meerderheid van 56 procent van de mensen negatieve gevoelens over aan hun financiële afhankelijkheid. Zo zijn mensen bezorgd, ervaren ze de afhankelijkheid als een probleem, liggen sommigen er 's nachts wakker van, vinden ze het mensonterend aanvoelen, of heeft het een negatieve invloed op de relatie.

Deeltijd

De oorzaken van deze financiële afhankelijkheid zijn divers. Vrouwen noemen voornamelijk deeltijdwerk, een lager inkomen dan de partner, en de zorg voor huishouden of kinderen als belangrijkste redenen dat zij niet voldoende eigen inkomsten hebben. Bij mannen zijn pensionering, werkloosheid, en werken in sectoren met lage lonen de meest genoemde oorzaken.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.