Terug

Volg Hart van Nederland

Vrieskou en slecht onderhouden ketels zorgen voor overuren cv-monteurs: 'Wacht niet tot je in de kou zit'

nieuws

15 dec 2022, 19:00

Met temperaturen ver onder nul gooien veel Nederlanders, ondanks de torenhoge energieprijzen, toch de verwarming maar omhoog. Dat leidt tot veel problemen bij met name slecht onderhouden cv-ketels, met als gevolg dat monteurs een haast onmogelijke drukte ervaren. "Alle problemen komen nu in één keer naar voren", zegt cv-monteur Marcel Pels in gesprek met Hart van Nederland.

Ieder jaar kennen de monteurs wel een piekperiode. Meestal is dat in oktober of november, als de kou haar intrede doet. Dit jaar lijkt het er echter op dat mensen lang gewacht hebben met het gebruiken van de ketel, vanwege de energieprijzen. "Maar met deze temperaturen moeten de mensen echt stoken. Het op andere manieren warm houden is dan ook niet meer haalbaar", zegt Marcel.

Charme van het vak

Marcel zit normaal gesproken als eigenaar van zijn bedrijf op kantoor, maar dat lukt de laatste maanden niet. Hij gaat zelf maar weer aan het klussen, ook omdat er - net als in alle andere branches - een personeelstekort is. "Ik probeer het zo op te lossen dat de rest van het personeel ontzien wordt, dus dan ga ik zelf maar op pad. Dat is ook wel weer de charme van het vak", lacht hij.

Niet alleen het personeelstekort is de reden van de drukte. Als de thermostaat ineens omhoog gedraaid wordt, dan vertonen met name de slecht onderhouden cv-ketels kuren. En dan regent het belletjes bij de monteurs. "De drie dames op kantoor moeten er dan aan trekken om alles in goede banen te leiden. Het is echt heel druk geworden", vertelt Marcel.

En dat terwijl goed onderhoud cruciaal is, maar dat schiet er in veel huishoudens bij in. "Het kost allemaal geld. Ik ben ervan overtuigd dat mensen een pas op de plaats maken en denken: 'laat maar even zitten dat onderhoud'. Ze hebben verzuimd de installateur voor de kou te raadplegen", legt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, uit.

Energietransitie

De problemen met de slecht onderhouden ketels komen voor de installateurs op een moment dat ze het toch al ongelooflijk druk hebben. De monteurs zijn namelijk ook druk met de energietransitie. "Het is opeenstapeling. We willen ook allemaal dat er een hybride warmtepomp komt, dat er zonnepanelen worden gelegd en een woning geïsoleerd wordt. De installateur loopt de benen onder z'n lijf vandaan", aldus Terpstra.

Terpstra heeft een advies om de warmte in huis te behouden, én de monteurs iets te ontzien. "Zorg ervoor dat je toch een installateur belt en het onderhoud laat plaatsvinden, ook al denk je dat je installatie op orde is. Dat is in het belang van jezelf. Wacht niet tot het moment dat je in de kou komt te zitten."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.