Terug

Volg Hart van Nederland

Twijfelachtige eer voor Amsterdam: duurste Europese stad om woning te huren

nieuws

9 apr 2024, 09:20

Nergens in Europa moeten huurders zoveel geld neerleggen om een woonruimte te huren als in Amsterdam. Maar ook Rotterdam, Den Haag en Utrecht bestormen de top van die lijst. Dat is te zien in de International Rent Index van verhuurplatform HousingAnywhere.

In het onderzoek gaat het om woningen die gehuurd worden voor middellange termijn. De internationale huurwoning-aanbieder keek in 28 Europese steden naar de prijzen van 67.000 accommodaties in het eerste kwartaal van dit jaar.

Amsterdam op één

Amsterdam is koploper als het gaat om de prijs voor een appartement per maand, je betaalt daar namelijk gemiddeld zo'n 2275 euro. Voor een studio leg je 1740 euro neer en voor een kamer 963 euro. Op de lijst van appartementenprijzen zijn Rome en Parijs na Amsterdam te vinden op plek 2 en 3. Daarna completeren Rotterdam (gemiddeld 1795 euro) en Den Haag (gemiddeld 1790 euro) de top vijf.

Utrecht is, net als Rotterdam en Den Haag, behoorlijk gestegen op de lijst. De Domstad is na München terug te vinden op plek zeven, met gemiddeld 1746 euro. Daarmee blijft de stad steden als Milaan, Lissabon en Hamburg voor. Vooral in Rotterdam en Den Haag zijn de prijzen ten opzichte van een jaar geleden aanzienlijk gestegen. In de havenstad was er sprake van een stijging van 15,8 procent, in de Hofstad een stijging van 25,6 procent.

'Schrikbarende uitkomsten'

Volgens de Woonbond zijn de cijfers 'schrikbarend' en hopen zij dat de wet 'Betaalbare huur' van demissionair minister Hugo de Jonge snel door de Tweede Kamer aangenomen zal worden en uitkomst zal bieden. "Dit onderzoek bevestigt dat er excessief hoge huren worden gevraag in de vrije sector, die moeten aan banden worden gelegd", aldus Maarten Wiedemeijer, namens de Woonbond.

Op de lijst van huizenprijzen voor studenten spannen Amsterdam, Utrecht en Den Haag, die drie steden vormen samen de top drie. In Utrecht is zelfs sprake van een prijsstijging van 26,4 procent.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.