Terug

Volg Hart van Nederland

UWV meldt forse toename in aanvragen werkvergunningen asielzoekers

UWV meldt forse toename in aanvragen werkvergunningen asielzoekers

nieuws

12 dec 2023, 14:03

Het UWV ziet een forse toename in het aantal asielzoekers waarvoor een tewerkstellingsvergunning wordt aangevraagd. De uitspraak van de Raad van State dat asielzoekers meer dan 24 weken per jaar betaald mogen werken, leidde sinds eind november tot een stijging van 60 procent in aantal aanvragen.

Dat meldt de dienst dinsdag in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Tot september van dit jaar lag het aantal aanvragen op 1200, maar de sinds de uitspraak van de Raad van State, eind november, is dat aantal met zo'n 60 procent gestegen naar 1900.

Asielzoekers komen vaak negatief in het nieuws maar het kan ook anders. Zo woont Tineke (72) samen met asielzoekers Ali en Khairo, en dat verloopt zeer goed:

Tineke (72) woont met asielzoekers Ali en Khairo: 'We hebben gewoon ontzettend veel lol samen'
1:24
Tineke (72) woont met asielzoekers Ali en Khairo: 'We hebben gewoon ontzettend veel lol samen'

Laagdrempelig werk

"Het primaire doel is natuurlijk dat werk de asielzoeker helpt om zijn welzijn te verhogen", legt Rob Witjes van het UWV uit. De tewerkstellingsvergunningen zijn volgens hem niet bedoeld voor het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt. De asielzoekers doen namelijk vooral laagdrempelig en routinematig werk. "Je ziet niet dat zij meer complexe banen invullen, zoals in de ICT, zorg of kinderopvang."

Door meer te werken, leren asielzoekers sneller en beter Nederlands, vertelt Witjes. "Ook hoe zij de normen en de waarden en de Nederlandse werkcultuur eigen kunnen maken." Witjes pleit ook voor een officiële ondersteuningsstructuur, waarbij taaltrainingen en werkervaring centraal staan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.