Terug

Volg Hart van Nederland

Tanken wordt mogelijk nóg duurder door slechte koers van de euro

Tanken wordt mogelijk nóg duurder door slechte koers van de euro

nieuws

12 juli 2022, 19:12

Voor het eerst in twintig jaar is de euro evenveel waard als de dollar. Dat is opvallend, omdat de euro over het algemeen sterker is dan de dollar. Juist omdat de euro op dit moment zwak is, gaan we dat als Nederlanders ook voelen in onze portemonnee, bijvoorbeeld aan de benzinepomp.

"Er zijn twee dingen aan de hand die impact hebben", legt Bert Colijn, econoom van ING uit aan Hart van Nederland. "De Europese economie heeft altijd handelsoverschot gehad. Dat had een gunstige impact op de euro. Als er veel vraag naar is, staat het sterk ten opzichte van de dollar. De laatste tijd hebben we het omgekeerde gezien. Dat komt ook omdat de EU dure olie importeert door de oorlog in Oekraïne."

"Er is minder vraag naar de euro", vervolgt Colijn. "Dat verzwakt de munt. Maar het komt ook doordat centrale banken verschillend beleid voeren in de EU en de VS. Onlangs is ook de rente verhoogd in de VS. In de EU nog niet. Daardoor is er een flink verschil in rente. Het is daarom aantrekkelijker om geld in de VS te stallen. Dat zorgt ervoor dat de dollar sterker wordt."

Tanken mogelijk duurder

Een van de dingen die mogelijk duurder wordt is tanken. Dit omdat olie wordt afgerekend in dollars. "Maar die prijsstijging wordt vooral gedomineerd door de ontwikkeling rond Rusland", zegt Colijn daarover. "Dit draagt er wel aan bij. Maar de laatste tijd zwakte de euro al sterk af ten opzichte van de dollar. Andere factoren zijn dominanter."

"Voor EU-bedrijven die naar de VS exporteren is het gunstig", zegt Colijn over de verdere gevolgen. "Er zullen meer toeristen zijn die naar de EU komen. Voor ons is het dan weer minder aantrekkelijker om naar de VS op vakantie te gaan, omdat dat dus duurder wordt."

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.