Terug

Volg Hart van Nederland

Meer supermarkten open tijdens kerst, maar meerderheid Nederlanders ziet ze liever dicht

nieuws

25 dec 2022, 13:38

Hoewel steeds meer supermarkten open zijn op eerste en tweede kerstdag, vindt twee derde van de Nederlanders dat winkels eigenlijk dicht zouden moeten zijn op eerste kerstdag. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 3.888 deelnemers.

64 procent van de deelnemers vindt dat winkels dicht moeten blijven en slechts 27 procent vindt dat ze hun deuren wel kunnen openen. Dat is opvallend, want supermarkten besluiten steeds vaker om wel open te blijven. "Er zijn altijd wel een aantal mensen die toch wat vergeten zijn", zegt Bob Gross van Openingstijden.nl.

Het lijkt er inderdaad op dat de supermarkten op eerste kerstdag vooral gebruikt worden voor de laatste vergeten boodschappen. Het overgrote deel van de deelnemers aan het panel (97 procent) heeft de kerstboodschappen voor eerste kerstdag al in huis gehaald.

"Sinds 2013 mogen gemeentes zelf kiezen welke winkels er open mogen en je ziet dat het er ieder jaar meer zijn." Volgens zijn website Openingstijden.nl zijn dit jaar ruim 1.700 supermarkten open op eerste kerstdag en 3.300 op tweede kerstdag. "Ik denk dat het toch vooral als dienst is naar de consument toe. Dat is wat supermarkten vaak zeggen", aldus Gross.

'Sluiten is fijn voor personeel'

Een verslaggever van Hart van Nederland spreekt zondagochtend in Lelystad mensen die vertellen dat ze toch blij zijn dat de nog even de laatste boodschappen kunnen halen. "Afbakbroodjes voor het ontbijt. En een taart voor m'n oma die in een tehuis zit. Dat brengen we altijd", zegt een stel. Ze voelen zich wel een beetje schuldig: "Als ik kijk naar al die jongelui die aan het werken zijn, vind ik het toch wel erg. Maar ja, ik ben nog steeds blij dat ik gewoon kan ontbijten zo", lacht een van hen.

Dat lijkt voor meer mensen een reden te zijn dat ze de winkels liever dicht zien. "Winkels sluiten met kerst is ook fijn voor het personeel", zegt een respondent van het panelonderzoek. "Iedereen heeft elke dag wel ergens een tijd dat er boodschappen gedaan kunnen worden nu de winkels al tot 20:00 uur of later open zijn."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.