Terug

Volg Hart van Nederland

'Stroomtekorten dreigen door afhankelijkheid van groene stroom'

nieuws

12 jan 2023, 14:00

Gaat Nederland over een aantal jaar last krijgen van regelmatige stroomuitval? Netbeheerder Tennet vreest dat er na 2030 een tekort aan stroom kan ontstaan, vanwege de groeiende afhankelijkheid van groene stroom. "Daardoor kan mogelijk niet op alle uren van het jaar volledig aan de gewenste elektriciteitsvraag in Nederland worden voldaan", staat in een nieuw rapport.

Het rapport van Tennet is gemaakt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Volgens een woordvoerder van het departement wordt er al aan gewerkt om mogelijke toekomstige stroomtekorten te voorkomen.

Opslag

Het kabinet wil het dreigende probleem vooral aanpakken door de opslag te stimuleren en de vraag naar elektriciteit beter te sturen. Minister Rob Jetten komt binnenkort met een plan om de opslag van stroom te stimuleren, aldus de woordvoerder. De netbeheerder vindt ook dat ontwikkeling van opslag een van de belangrijke onderdelen van het beleid moet zijn.

Verder wordt volgens de woordvoerder al aan de vraagsturing gewerkt. Dat betekent dat bedrijven meer moeten produceren als er meer stroom beschikbaar is en minder als de toevoer van elektriciteit beperkt is. Het kabinet richt zich vooral op het bedrijfsleven en grootverbruikers.

Door weer en wind

Volgens Tennet is er vooralsnog voldoende productiecapaciteit om Nederland van elektriciteit te voorzien, in ieder geval tot 2025. Maar de vraag naar elektriciteit zal daarna verder toenemen, verwacht de netbeheerder. En die vraag gaat samen met een afnemende opwekking van elektriciteit uit Europese kolen-, gas- en kerncentrales. Ondertussen zoeken landen hun heil in het opwekken van duurzame energie, bijvoorbeeld uit wind en zon. Maar op die manier wordt de productie wel afhankelijker van de weersomstandigheden.

Overigens houdt Tennet zelf ook een slag om de arm. De frequentie en grootte van de tekorten zijn namelijk onder meer afhankelijk van internationale stroomverbindingen die dan ons land binnenkomen. Ook investeringen in nieuwe centrales en de sluiting van bestaande centrales in zowel binnen- als buitenland spelen een rol.

Hart van Nederland/ANP

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.