Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer kinderen zonder eten naar school, Johan de Boterhammenman grijpt in

Steeds meer kinderen zonder eten naar school, Johan de Boterhammenman grijpt in

nieuws

30 aug 2022, 18:20

Johan Muurlink is in Rotterdam en omstreken beter bekend als de Boterhammenman. Dagelijks deelt hij gesmeerde boterhammen uit op scholen waar kinderarmoede heerst. "Vorig schooljaar bracht ik op drie scholen boterhammen rond. Dit jaar zijn dat er dertien. Steeds meer kinderen gaan gedwongen met een lege maag naar school." Hoewel hij zich de kaas niet van het brood laat eten, kan hij wel wat extra hulp gebruiken.

In 2019 leefden volgens Voedselbanken Nederland 251.000 kinderen in huishoudens met laag inkomen. 1 op de 13 kinderen in Nederland gaat met honger naar school. Dat zijn al gauw 2 à 3 gevallen per schoolklas. Inmiddels ligt dat aantal kinderen misschien nóg wel hoger. De koopkracht daalt dit jaar waarschijnlijk met 6,8 procent, zo berekende het Centraal Planbureau. Steeds meer mensen kunnen met hetzelfde geld minder kopen.

Johan weet als geen ander hoe het is om op te leven in armoede. "Tot december 2021 had ik een uitkering. Als ik van datzelfde bedrag vandaag de dag zou moeten rondkomen, zou ik niet weten hoe ik de maand moet doorkomen. Door prijsstijgingen bij onder andere boodschappen, gas, water en licht en brandstof is leven veranderd in overleven. Stille armoede begint steeds meer vorm te krijgen. Mensen schamen zich vaak, maar worden gedwongen om naar voren te stappen omdat ze de eindjes echt niet meer aan elkaar kunnen knopen."

Lege maag

"Ik de heb de stichting Niet Graag Een Lege Maag opgericht, omdat ik het onverdraagbaar vind dat kinderen zonder gevulde broodtrommel naar school gaan", vertelt Johan. "Zonder ontbijt en/of lunch. Dat kan niet in een land als Nederland. Daarom smeer ik boterhammen en deel ik deze uit op scholen waar kinderen met een lege maag naar school gaan."

Tot zijn verdriet ziet hij dat hij steeds meer klanten krijgt. "Tijdens schooljaar 2021-2022 bezorgde ik op drie scholen boterhammen. Dit jaar is dat gestegen naar dertien scholen. Deze enorme groei geeft duidelijk aan hoe erg het is gesteld met de armoede waar kinderen onder lijden."

Minder gelukkig

Dat de armoede groeit, merken ook de mensen op straat. "Afgelopen jaar is het erger geworden. Sommige cliënten die in de schuldsanering zitten, komen daar bijna niet uit", vertelt een vrouw die werkzaam is bij een stichting om de leefbaarheid in de wijk te vergroten.

"Armoede zorgt ervoor dat kinderen niet mee kunnen doen met activiteiten, dezelfde mooie kleding kunnen dragen en ook niet volledig kunnen meedraaien in de maatschappij. Dat zorgt niet alleen voor een achterstand bij de kinderen maar zij voelen zich vaak ook minder gelukkig."

Vaste krachten

De Boterhammenman wil het liefst nog vele jaren doorgaan met zijn vrijwilligerswerk. Maar daar heeft hij extra handen voor nodig. "Mijn gezondheid laat mij af en toe in de steek. Daarbij is het in mijn eentje bijna niet meer te doen om alle scholen op tijd langs te gaan. Vrijwilligers voor de stichting zijn van levensbelang. Ik ben op zoek naar vaste krachten. Mensen die kunnen helpen met brood smeren en rondbezorgen. Zo kunnen we samen de kinderarmoede het land uit helpen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.