Terug

Volg Hart van Nederland

Sociale huurders moeten rekenen op forse huurverhoging

nieuws

22 dec 2023, 16:32

Mensen die in een sociale huurwoning wonen gaan vanaf 1 juli volgend jaar mogelijk fors meer huur betalen. De huurprijs gaat maximaal 5,8 procent omhoog, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag. Dat is gelijk aan het percentage dat in september verwacht werd.

Bij sociale huur bepaalt de huidige loonontwikkeling met hoeveel procent de huur omhoog mag. De huurverhoging van 5,8 procent is dan ook gelijk aan de gemiddelde loonstijging van december 2022 tot december 2023, zo schrijft het ministerie op basis van cijfers van het CBS.

Bij woningcorporaties gaan de prijzen met maximaal 5,3 procent omhoog. Mensen die een corporatiewoning huren zullen hun inkomen daardoor gemiddeld meer zien stijgen dan hun huur. Het ministerie laat weten dat dit onderdeel is van de afspraken die het kabinet heeft gemaakt over het betaalbaar houden van de huren.

Huurverhoging vrije sector

In de vrije sector mogen de prijzen met maximaal 5,5 procent omhoog vanaf januari. Bij vrije huur geldt dat de verhoging bepaald wordt aan de hand van of de inflatie of de ontwikkeling van de cao-prijzen, waarbij het laagste getal als uitgangspunt wordt genomen.

Deze keer is dat de inflatie en die bedraagt 4,5 procent. Bij dat percentage mogen verhuurders nog een procentpunt optellen.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.