Terug

Volg Hart van Nederland

Sinterklaasfeest verdwijnt uit etalage: ‘Discussie rond Zwarte Piet speelt een rol’

Het beste van Hart

29 nov 2023, 09:15

Winkeletalages vol met sinterklaasversieringen zijn steeds minder te zien in het straatbeeld. Tegenwoordig zien we steeds vaker alleen maar kerstversieringen in de etalages, en dat al vroeg in het jaar. Dat heeft meerdere oorzaken, maar volgens traditiedeskundige Ineke Strouken speelt de discussie rond Zwarte Piet een rol.

Dit jaar vallen pepernoten en sinterklaaspoppen grotendeels weg uit de etalages, en maken ze plaats voor een overvloed aan kerstversieringen. Anders dan voorheen, blijft de traditionele wisseling op 6 december uit; winkeliers lijken nu te kiezen voor één lang kerstfeest in hun winkels.

‘We hebben behoefte aan sfeer’

"Met alle ellende en onzekerheid in de wereld willen mensen zich even onttrekken aan de realiteit en verlangen ze naar een warme sfeer", legt traditiedeskundige Ineke uit. "We willen de kerstsfeer zo lang mogelijk vasthouden."

Ook speelt een andere oorzaak een rol volgens Ineke; sommige winkeliers willen zich niet associëren met de discussie over Zwarte Piet. Detaildeskundige Paul Moers bevestigt dit: “Sommige winkeliers zijn bang dat hun winkel iets overkomt.” Volgens Moers is er nog een andere reden: “De meeste winkeliers hebben de kerstverlichting al liggen en hangen het op, zodat ze geen extra attributen hoeven in te kopen voor de etalages.”

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.