Terug

Volg Hart van Nederland

Seniorenorganisaties vinden nieuwe pensioenwet niet goed genoeg

Seniorenorganisaties vinden nieuwe pensioenwet niet goed genoeg

Politiek

22 dec 2022, 19:36

Seniorenorganisaties zien de nieuwe pensioenwet niet zitten. De belangenbehartigers vinden dat de belofte om pensioenen sneller te kunnen verhogen als daar ruimte voor is, nog veel te vaag zijn. Ook willen ze dat gepensioneerden straks meer te zeggen krijgen over hun eigen pensioen.

"De wet zou wat ons betreft eigenlijk terug naar de tekentafel moeten", zegt John Kerstens, voorzitter van de Koepel Gepensioneerden en woordvoerder van de Seniorencoalitie waarbij bijvoorbeeld ook de organisaties ANBO en KBO-PCOB zijn aangesloten. Hij is "teleurgesteld" over hoe het proces is gelopen en vindt dat eerdere beloftes niet zijn waargemaakt.

Eerlijk verdelen

De Tweede Kamer stemt donderdagavond waarschijnlijk met een brede meerderheid voor de wet. Het gaat om een van de grootste sociale hervormingen in decennia. In het nieuwe pensioenstelsel krijgt iedereen straks een eigen pensioenpotje en het pensioen kan eerder omhoog als het economisch goed gaat en omlaag als het slechter gaat.

In september kwam de Seniorencoalitie nog met een petitie die door bijna 62.000 mensen was ondertekend. Daarbij riepen de organisaties de Haagse politiek op om de pensioenwet nog aan te passen, zodat er "echt een koopkrachtig pensioen" zou komen. "Daar is dit alles toch eigenlijk allemaal om begonnen", aldus Kerstens.

Volgens hem is de manier waarop de circa 1500 miljard euro aan pensioenvermogen straks wordt herverdeeld nu ook nog heel onduidelijk. Kerstens wil dat dit "eerlijk" gebeurt. Daarmee bedoelt hij dat ook rekening gehouden wordt met het feit dat veel pensioenen jarenlang niet zijn verhoogd. Dat betekende een grote aanslag op de koopkracht van ouderen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.