Terug

Volg Hart van Nederland

Schoolreisjes in gevaar door enorm tekort aan chauffeurs na twee jaar corona

Schoolreisjes in gevaar door enorm tekort aan chauffeurs na twee jaar corona

nieuws

13 juni 2022, 22:55

Een schoolreisje plannen? Zo geregeld? Nou, vergeet het maar. Zomaar een dagje met de leerlingen naar Walibi of de Efteling is al lang niet meer vanzelfsprekend. Door een groot tekort aan buschauffeurs is het steeds lastiger om vervoer te regelen.

Niels Immel kan erover meepraten. Hij is adjunct-directeur van de Willem Alexanderschool in Woerden en de voorbereiding op het uitstapje met 220 kinderen komende vrijdag heeft hem heel wat hoofdbrekens gekost. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en kunnen de kids vrijdag op reis, maar naast de moeilijke beschikbaarheid van bussen was er nog een probleem: de prijzen.

Daardoor werd noodgedwongen uitgeweken naar een andere aanbieder, waarbij vooral werd gekeken naar betrouwbaarheid en betaalbaarheid. Immel: "De bussen zijn erg duur geworden." De ouderraad springt bij in de kosten, maar toch kwam de schoolleiding er niet uit met het busbedrijf, waarmee in het verleden zaken werden gedaan.

Prijzen steeds hoger

Inmiddels ligt het draaiboek klaar om er een gezellige dag van te maken. Blije gezichten daarom bij de leerlingen, die na twee jaar coronaperikelen erg uitkijken naar hun schoolreisje, maar toch ook zorgen bij Immels die nu al weet dat het budget volgend jaar omhoog moet. "En hoe kom je gezinnen die het minder breed hebben tegemoet?"

Johan Pouw, eigenaar van Pouw Vervoer in Vianen ziet de problemen. Hij moet elke dag 'veertig tot vijftig keer' een klus afwijzen. Zijn bedrijf heeft, inclusief zelfstandigen, zo'n driehonderd chauffeurs in dienst maar zoekt nog steeds mensen. Pouw: "Als ik er morgen twintig of dertig vind, neem ik ze gelijk aan." De vervoerder is zelfs een eigen rijschool gestart om zelf personeel op te leiden.

Koninklijk Nederlands Vervoer adviseert om het schoolreisje van volgend jaar lang van tevoren in te plannen om teleurstelling te voorkomen. Volgens brancheorganisatie KNV zijn er op piekmomenten zes- tot zevenhonderd chauffeurs te weinig.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.