Terug

Volg Hart van Nederland

Twentse schaatsers vrezen sluiting van hun ijsbaan: 'Belangrijk voor jong en oud'

nieuws

18 jan 2023, 19:53

De hoge energiekosten zijn mogelijk fataal voor de toekomst van IJsbaan Twente. De schaatsbaan in Enschede gaat na het huidige winterseizoen dicht, maar of het in oktober weer opent, dat is nog heel onzeker. Er zal een flinke zak geld moeten worden bijgelegd, maar de gemeente Enschede wil daar niet alleen voor opdraaien.

Om de schaatsbaan in de volgende winter open te houden, is er minstens 600.000 euro nodig. Dat is volgens wethouder Niels van den Berg voor een oplossing op korte termijn. In het komende jaar is de gemeente van plan om te zoeken naar een manier om de accommodatie structureel te financieren.

Omdat de schaatsbaan ook veel gebruikt wordt door verenigingen uit de regio, vroeg de gemeente de dertien andere Twentse gemeenten om hulp. Deze houden voorlopig de hand op de knip. Een woordvoerder van de gemeente Tubbergen laat weten éérst een voorstel te willen zien, waaruit blijkt dat de ijsbaan ook op lange termijn levensvatbaar is. "Maar dat is zonder het onderzoek nog niet mogelijk", legt de wethouder uit. "Het geld is juist nodig om een jaar te overbruggen, zodat we die oplossing kunnen zoeken."

Bezorgd

De gebruikers van de schaatsbaan zien de financiële problemen met lede ogen aan. "We hebben een prachtige ijsbaan. Als die weg is, hebben we niks meer", zegt schaatslerares Bianca de Kooter bezorgd. "Ik denk dat dit ook voor jong en oud van maatschappelijk belang is. Het brengt plezier, maar ook vriendschappen, en vertrouwen in je eigen lichaam." De Kooter leert woensdag een groep volwassenen om te schaatsen. "Ik zou het ook vooral heel erg vinden voor de jongere generatie", zegt een van haar leerlingen.

Eén van de mogelijkheden die de gemeente onderzoekt, is het gebruik van de locatie buiten het schaatsseizoen. Op dit moment is de locatie nog een half jaar lang gesloten vanwege afspraken die de gemeente heeft gemaakt met de omgeving. "Ik ben ervan overtuigd dat we er uiteindelijk uit gaan komen", vertelt wethouder Van den Berg hoopvol. "We moeten samen optrekken om de ijsbaan open te houden."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.