Terug

Volg Hart van Nederland

'Reiziger gaat krimp Schiphol in portemonnee voelen'

nieuws

8 sep 2023, 09:42

De gevolgen van de voorgenomen krimp van Schiphol zullen direct voelbaar zijn voor reizigers, met duurdere vliegtickets als een van de onvermijdelijke uitkomsten. Dat meldt De Telegraaf op basis van een document over de krimpplannen. Hierin geeft het ministerie van Infrastructuur onomwonden aan dat consumenten de financiële last van de gefaseerde reductie op Schiphol zullen dragen.

De Tweede Kamer gaf onlangs groen licht aan demissionair minister Harbers om vanaf april volgend jaar te beginnen met het snijden in de operaties van de luchthaven. Luchtvaarteconoom Rogier Lieshout voorspelt dat als gevolg hiervan de prijzen van vliegtickets met gemiddeld 5 tot 10 procent zullen stijgen. Dit komt bovenop de al waargenomen prijsstijgingen van het afgelopen jaar.

Meer gevolgen

Naast duurdere vliegtickets zullen reizigers ook andere uitdagingen moeten trotseren, zoals langere wachttijden voor overstappers en een beperkter aanbod van bestemmingen. Bovendien zullen sommige consumenten door deze veranderingen er zelfs voor kiezen niet meer te vliegen. Lieshout verwacht dat sommigen zullen kiezen voor autovakanties, terwijl anderen zullen uitwijken naar buitenlandse luchthavens.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen, zoals Corendon, hebben al ingespeeld op deze ontwikkelingen door hun activiteiten uit te breiden naar luchthavens net over de grens, zoals Brussel en Weeze. Topman Steven van der Heijden van Corendon wijst in de krant op de realiteit dat krimp ook schaarste betekent, wat onvermijdelijk leidt tot duurdere vluchten.

Touroperator TUI kijkt ook over de grens, hoewel ze benadrukken dat Schiphol de kern van hun activiteiten moet blijven. Maar met de verwachte krimp zullen luchtvaartmaatschappijen te maken krijgen met hogere operationele kosten, wat hen dwingt om hun vloot en personeel minder efficiënt in te zetten.

Minder belastinginkomsten

De maatregelen rond de krimp van Schiphol zijn genomen als reactie op aanhoudende zorgen over geluidsoverlast voor omwonenden. Dit betekent dat vanaf 1 april 2024 het aantal vluchten vanaf Schiphol wordt teruggeschroefd van 500.000 naar 460.000 per jaar, met het vooruitzicht dat dit in de toekomst verder kan worden gereduceerd.

Het ministerie van Infrastructuur waarschuwt dat de krimp ook gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid rond Schiphol, met als gevolg minder belastinginkomsten en hogere overheidsuitgaven aan toeslagen. Dit plaatst ook de belastingbetaler in een benarde positie.

KLM, een van de belangrijkste spelers op Schiphol, wilde tegen de krant niet reageren op de mogelijke effecten van de krimp, maar heeft eerder al aangegeven dat de reductie kan leiden tot het verlies van zeker 30 bestemmingen. Ook Transavia, de budgetdochter van KLM, zou mogelijk het zwaarst worden getroffen door de krimp, met minder dagelijkse vluchten en stijgende prijzen als gevolg.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.