Terug

Volg Hart van Nederland

Reiskostenvergoeding van 19 cent inmiddels flink achterhaald: 'Het is tijd voor actie'

Politiek

10 mrt 2022, 19:38

Het wordt voor veel mensen steeds pijnlijker om de tank vol te gooien bij de benzinepomp. Het woon-werkverkeer en andere zakelijke reizen worden steeds duurder en dat terwijl de kilometervergoeding in de meeste branches gewoon blijft steken op 0,19 cent per gereden kilometer. En dat heeft gevolgen voor werknemers én werkgevers. "Sollicitanten trekken zich nu sneller terug", zegt corporate recruiter Jolanda de Vries donderdag in gesprek met Hart van Nederland.

Voor De Vries, die bij zorginstelling Silverein in Soest werkt, zijn de benzineprijzen een heet hangijzer. In haar rol als corporate recruiter is ze verantwoordelijk voor het aannemen van het eigen personeel. Maar dat blijkt best lastig. "Je ziet nu dat sollicitanten tijdens het proces erachter komen dat zij hun auto meer moeten gaan gebruiken. Dan komen ze erachter dat dat niet (helemaal) vergoed wordt en er dus op achteruitgaan. Ze trekken dan hun sollicitatie in", legt De Vries uit.

Meer thuiswerken

Niet alleen potentiële nieuwe collega's hebben problemen met de prijzen aan de pomp, ook de huidige werknemers zoeken naar oplossingen om maar te besparen. "Collega's gaan nog meer thuiswerken, omdat ze het geld gewoon niet meer kunnen ophoesten."

Dat de 0,19 cent per kilometer inmiddels achterhaald lijkt, beaamt de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR). "Eigenlijk zou je nu, met de huidige prijzen, een vergoeding van 0,38 cent nodig hebben om de boel te compenseren.", zegt woordvoerder Jan van Delft.

Die 0,19 cent is echter niet zomaar gekozen. Het is wettelijk vastgelegd dat die reiskostenvergoeding belastingvrij is. Krijg je meer dan dat bedrag, dan word je kilometercompensatie gezien als inkomen en dus betaal je daar belasting over. "In het regeerakkoord is opgenomen dat de maximale vergoeding omhoog moet. Maar dat gaat pas in 2024 in, terwijl het juist nú nodig is. Het is nú tijd voor actie", stelt Van Delft.

'Richting de 30 cent per kilometer'

Ook Henk Nijboer (PvdA) vindt dat de vergoeding nu omhoog moet: "Je betaalt je nu echt helemaal blauw aan de pomp, dus moet de vergoeding nu worden verhoogd en niet pas in 2024." Volgens Nijboer moet het ook mogelijk zijn om de kilometervergoeding snel te verhogen. Zelf denkt Nijboer dat we richting de 30 cent per gereden kilometer moeten gaan.

Of er snel verandering komt in de hoogte van de vergoeding ziet de politicus niet zo 1-2-3 gebeuren: "Ik hoop dat ze snel gaan handelen maar dit kabinet draalt enorm. Het is nog niet duidelijk wat mensen gecompenseerd gaan krijgen voor hun energierekening, terwijl veel mensen het einde van de maand financieel niet gaan halen. Ik vrees dat het kabinet weer te langzaam gaat handelen. Het zou binnen een week geregeld kunnen zijn."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.