Terug

Volg Hart van Nederland

Regionaal vervoer gaat verder met stakingen, Oost-Nederland vrijdag de klos

Regionaal vervoer gaat verder met stakingen, Oost-Nederland vrijdag de klos

nieuws

11 jan 2023, 20:35

Personeel van regionale vervoerders Arriva en Keolis gaat vrijdag opnieuw staken. Als gevolg daarvan verwacht de bond dat er geen regionale bussen en treinen zullen rijden richting verschillende plaatsen in het oosten van het land. Vakbond VVMC roept werknemers op voor 24 uur het werk neer te leggen. Collega's van FNV melden daarbij dat maandag in de regio Dordrecht wordt gestaakt.

De plaatsen waar vrijdag het werk wordt neergelegd zijn Goor, Tiel, Arnhem, Doetinchem, Winterswijk en Zutphen. De stakingen zijn het gevolg van stukgelopen onderhandelingen over de cao multimodaal vervoer. Onder die cao vallen bedrijven die zowel bus- als treinvervoer aanbieden, bijvoorbeeld Arriva en Keolis. In totaal gaat het om zo'n 1300 personeelsleden.

"De kosten voor energie en het dagelijks levensonderhoud zijn enorm toegenomen, de inflatie is nog steeds heel hoog, maar Arriva en Keolis vertikken het om hun eigen medewerkers te compenseren terwijl dat in andere sectoren wel gebeurt", betoogt vakbondsbestuurder Wim Eilert. "Het is echt schandalig, vooral als er ondertussen van de mensen wordt verwacht dat ze extra werken vanwege een tekort aan personeel."

Het noorden platgelegd

Eerder staakte treinpersoneel van Arriva al in het noorden van het land, verdeeld over drie stakingsdagen in Groningen, Friesland en Zuid-Oost Drenthe. Die stakingen leidden toen ook tot problemen met de dienstregeling in omliggende noordelijke provincies. Zo werkte het treinpersoneel uit Friesland namelijk ook op trajecten in Groningen en vice versa, waardoor een betrouwbare dienstregeling niet kon worden gegarandeerd. Daarop besloot Arriva treinen te schrappen.

Naast de cao multimodaal is er ook de cao streekvervoer voor bedrijven die alleen met bussen, trams of treinen rijden. Ook voor die cao zijn nog geen nieuwe afspraken gemaakt. Als dat begin volgende week niet lukt, wordt op donderdag en vrijdag gestaakt, waarschuwt FNV. Onder de cao streekvervoer vallen zo'n 13.000 mensen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.