Terug

Volg Hart van Nederland

Reaal trekt 95 miljoen uit voor compensatie woekerpolisaffaire

nieuws

22 mrt 2024, 16:03

Verzekeraar Reaal gaat klanten compenseren die vroeger een woekerpolis hebben aangeschaft. Voor de schikking is een bedrag van 70 miljoen euro beschikbaar gesteld. Buiten de regeling om wordt nog eens 25 miljoen euro gereserveerd voor "schrijnende gevallen".

Fons van der Heijden dacht in de jaren 90 zijn spaargeld goed te gebruiken en sloot verschillende beleggingsverzekeringen af. Tegen een goed rendement zou hij rond zijn pensioen een behoorlijk kapitaaltje hebben opgebouwd. "Je voelt je gewoon bedrogen. Ze zijn met je spaarcentenweg", zegt hij in de video hierboven.

Reaal heeft hierover een akkoord bereikt met de Consumentenbond, ConsumentenClaim, Stichting Woekerpolisproces, Vereniging Woekerpolis.nl en Wakkerpolis. Zij staken hun juridische procedure tegen Reaal.

Consumenten die bij de claimorganisaties zijn aangesloten kunnen een vergoeding tegemoet zien van minimaal enkele honderden euro's per polis. In een enkel geval kan dat oplopen tot meer dan 10.000 euro.

100 miljard

Eerder waren Allianz, a.s.r., NN en Achmea al akkoord gegaan met een schikking. Alleen tegen De Goudse loopt nog een procedure, maar een woordvoerder van de verzekeraar uit Gouda liet vorige maand weten dat de onderhandelingen over een schikking in een "vergevorderd stadium" zijn.

De compensatie geldt alleen voor gedupeerden die zich hebben aangemeld bij een van de belangenorganisaties. Consumenten die niet zijn aangesloten, kunnen zich wel melden bij Reaal zelf.

Sinds 1993 werden in Nederland zeven miljoen woekerpolissen verkocht met een totale waarde van 100 miljard euro. In 2006 constateerde de Autoriteit Financiële Markten dat er veel mis was met de beleggingsverzekeringen. Ze bleken niet alleen te duur maar ook veel te ingewikkeld.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.