Terug

Volg Hart van Nederland

PVV kan kabinet helpen zonnepanelenregeling af te schaffen, verzet bij linkse partijen

nieuws

17 jan 2023, 23:28

Uitgerekend de PVV, een partij die zich al jaren verzet tegen het klimaatbeleid van het kabinet, kan energieminister Rob Jetten helpen aan een meerderheid in de Eerste Kamer om een steunregeling voor zonnepanelen af te schaffen. Het kabinet wil een zogenoemde salderingsregeling voor huishoudens stap voor stap afbouwen naar nul, maar het plan stuit op verzet bij de oppositie.

Met de salderingsregeling kunnen huishoudens de elektriciteit die door zonnepanelen is opgewekt en ze zelf niet gebruiken, aftrekken van hun eigen verbruik. Deze elektriciteit komt namelijk terug op het stroomnet. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren evenwel flink goedkoper geworden. Bovendien profiteren huishoudens met hogere inkomens relatief meer van de regeling.

Het kabinet wil deze daarom de komende jaren versoberen en in 2031 helemaal afschaffen. Er moet een minimumprijs voor in de plaats komen die energiebedrijven aan hun klanten moeten betalen voor teruggeleverde stroom.

Verzet tegen plan

De coalitie stond in een debat op dinsdag over de wetswijziging tegenover een groot deel van de oppositie. Links waarschuwt dat verdere groei van 'zon op dak' in gevaar kan komen, vooral doordat minder verhuurders kiezen voor zonnepanelen. Dit terwijl de alternatieve regelingen om huurwoningen sneller te vergroenen nog lang niet genoeg zijn uitgerekend volgens partijen als PvdA, GroenLinks en SP.

Ook veel rechtse partijen verzetten zich tegen het plan. Zij zeggen dat de overheid zich betrouwbaar moet opstellen, en niet zomaar een steunregeling moet intrekken terwijl huishoudens juist gestimuleerd moeten worden om in zonnepanelen te investeren. Coalitiepartijen wezen er meermaals op dat het plan al veel langer is om de regeling af te bouwen.

'Nooit voorstander geweest'

Maar de PVV is "nooit voorstander geweest van het financieel stimuleren van zonnepanelen", aldus Kamerlid Alexander Kops, die door de SP'er Renske Leijten gekscherend de "redder" van het kabinet werd genoemd. De SGP twijfelt nog, en wacht op de antwoorden van Jetten op zijn vragen. Die partijen samen kunnen het kabinet in de senaat aan een meerderheid helpen.

Overigens zijn ook de coalitiepartijen niet onverminderd enthousiast over afschaffing van de maatregel. Zij willen het voorstel aanpassen, en over enkele jaren bijvoorbeeld kijken of de regeling niet te snel wordt afgebouwd. VVD en ChristenUnie uitten ook hun ongemak over het feit dat deze 'subsidie' wordt versoberd, terwijl de steunmaatregelen voor grote zonneweides juist worden uitgebreid.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.