Terug

Volg Hart van Nederland

Prijs van patat fors omhoog door droge zomer en hogere energiekosten

nieuws

29 jan 2023, 08:02

De prijs van Hollandse aardappelen, waar patat van wordt gesneden, is in anderhalf jaar tijd verdubbeld tot verdrievoudigd naar ongeveer 30 euro per 100 kilo. Dit leidt tot hogere prijzen voor friet van de snackbar of uit eigen frituurpan, meldt Nu.nl. Deze prijsstijging is het gevolg van een droge zomer en een stijgende vraag naar Nederlandse aardappelen.

Volgens Bas Janssens, onderzoeker van Wageningen University & Research, werd de oogst in omliggende landen zoals Duitsland, België en Frankrijk matig door de droge zomer, waardoor extra vraag naar Nederlandse aardappelen ontstond. Recente cijfers tonen volgens de nieuwssite aan dat de aardappelexport in het afgelopen halfjaar met een derde is toegenomen.

Telers hebben ook te maken met hogere energiekosten, omdat aardappelen gekoeld moeten worden. Janssens voorspelt dat de hogere aardappelprijzen niet alleen van toepassing zijn op frietaardappelen, maar op de meeste rassen aardappelen.

Is het nu eigenlijk friet of patat? Hoor hier het antwoord:

Voor eens en altijd: is het friet of patat?
5:33
Voor eens en altijd: is het friet of patat?

Prijs omhoog

Snackbars en cafetaria's worstelen met de hogere prijzen. Frans van Rooij van frituurdersvereniging ProFri rekent uit dat frituurders inmiddels algauw 17 euro kwijt zijn voor 10 kilo voorgebakken friet, in vergelijking met 10 euro enige tijd geleden. Uit vrees voor wegblijvende klanten worden prijzen bij de friettent beperkt maar alsnog met flinke hoeveelheden verhoogd. Volgens Van Rooij steeg de prijs van een bakje friet 'maar' met 20 procent naar ongeveer 2,50 euro.

De hogere kosten zorgen voor een lastig parket voor frietverkopers en snackbarhouders, maar de verwachting is dat de consument de hogere prijzen voor friet langzaam maar zeker gaat merken. "Die prijzen van aardappelen die nu opgeslagen liggen na afgelopen oogstseizoen kunnen nog verder stijgen. Totdat komende zomer weer een nieuwe lichting komt. Of de prijsstijging dan doorzet, is afhankelijk van hoe droog of nat dit jaargetijde zal zijn", aldus Janssens.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.