Terug

Volg Hart van Nederland

Onderzoek: we vinden het leven duur, maar gebruiken handige bespaartrucs

nieuws

7 mrt 2024, 13:21

Uit onderzoek van telecomprovider Simyo blijkt dat Nederlanders veel doen om zoveel mogelijk geld te besparen. Zo let 9 op de 10 Nederlanders op hun uitgaven en vindt 1 procent omgaan met geld géén belangrijk deel van de opvoeding.

We schamen ons absoluut niet voor het feit dat we zo veel mogelijk willen besparen. Als we een compliment krijgen over nieuwe kleding vindt meer dan de helft (54 procent) het geen probleem om er dan spontaan bij te vertellen voor wat voor zacht prijsje het kledingstuk is gekocht.

Maar 3 procent van de Nederlanders is er niet trots op wanneer ze ergens voordeel uit gehaald hebben.

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van telecomprovider Simyo onder meer dan 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek is representatief naar geslacht, leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie, opleiding en regio.

De meest voorkomende bespaartrucs

Een voorbeeld van een bespaartruc is het delen van abonnementen op streamingdiensten, een nipte meerderheid (51 procent) gebruikt dit om te besparen. Een ruimere meerderheid (58 procent) geeft aan dat ze wel eens een IKEA-potloodje meegenomen hebben. Dat ruim 55 procent van de mensen eerst een tweedehands product koopt voor ze het nieuw kopen, is ook een opvallend gegeven uit het onderzoek.

Een kwart van Nederland zegt ooit meerdere e-mailadressen aangemaakt te hebben om vaker gebruik te kunnen maken van een aanbieding. De helft heeft zich ooit ingeschreven voor een nieuwsbrief om een kortingscode te krijgen, om zich vervolgens ook meteen weer uit te schrijven. Zo’n 45 procent van de mensen geeft toe gebruik te hebben gemaakt van een gratis proefperiode terwijl ze wisten dat ze het betaalde abonnement nooit zouden aanschaffen.

Waar besparen we het meest op?

Nederlanders besparen het meest op 'uiteten gaan', zo blijkt uit het onderzoek. In 2023 was die eer nog voor 'abonnementen' (op kranten en magazines, etc). Een kleine minderheid van 41 procent geeft toe wel eens pakjes saus of servetten die ze niet gebruikten, meegenomen te hebben naar huis.

Hieronder vind je een top 10 waar Nederlanders in 2024 het meest op besparen.

  1. Uiteten gaan 

  2. Abonnementen op kranten, magazines, etc. 

  3. Vakantie 

  4. Online streamingdiensten 

  5. Overige uitjes 

  6. Abonnement op de sportclub/sportschool 

  7. Winkelen (voor kleding, gadgets, etc.)

  8. Aanschaf/onderhoud elektronica

  9. Verwarming en elektriciteitsgebruik 

  10. Dagelijkse boodschappen 

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.