Terug

Volg Hart van Nederland

OM onderzoekt 'mogelijk te gunstige' stikstofberekening Lelystad Airport

OM onderzoekt 'mogelijk te gunstige' stikstofberekening Lelystad Airport

Politiek

7 juli 2022, 18:50

Het Openbaar Ministerie start een onderzoek naar mensen die voor de luchthaven hebben berekend hoeveel stikstof Lelystad Airport gaat uitstoten als het vliegveld uitbreidt. Dat bevestigt een woordvoerster van het Landelijk Parket aan het ANP na berichtgeving van Omroep Flevoland.

Het OM gaat onderzoek doen naar mogelijk kwade opzet bij het opstellen van de cijfers. Daardoor zou een te gunstig beeld over de stikstofuitstoot ontstaan zijn. Het OM bevestigt dat woensdag is besloten om dit te gaan onderzoeken. Hoelang dit in beslag zal nemen, kan de woordvoerster niet zeggen. "Meestal duren onderzoeken bij ons eerder maanden of jaren dan weken. Soms gaat het snel, soms duurt het drie jaar."

Er is al jaren discussie over de uitbreiding van Lelystad Airport. Eind juni werd het besluit over de opening van het vliegveld voor passagiersvluchten met twee jaar uitgesteld. Met die uitbreiding zou Schiphol ontlast moeten worden in het aantal vluchten.

Aangifte wegens gesjoemel

De Overijsselse stichting HoogOverijssel deed twee jaar geleden aangifte van mogelijk gesjoemel met cijfers door ambtenaren en adviesbureaus. "We zijn woensdag door het OM ingelicht over het onderzoek en zijn nu natuurlijk heel blij", zegt stichtingsvoorzitter Jan Rooijakkers tegen het ANP. "We hebben het OM in de afgelopen jaren heel veel informatie verstrekt, al hebben we nog steeds niet alle rapporten waar we het ministerie van Infrastructuur om hebben gevraagd. Misschien dat het OM die cijfers nu krijgt."

Fouten

HoogOverijssel bewees eerder dat er zowel in de geluidsberekeningen als in de berekening van de stikstofuitstoot van het beoogde vakantievliegveld fouten waren gemaakt. Het ministerie moest sommige onderzoeken helemaal opnieuw laten doen. "We hadden eerst een sterk vermoeden, maar zijn er nu van overtuigd dat er gejokt is om de opening van Lelystad Airport mogelijk te maken", aldus Rooijakkers. "Zonder natuurvergunning kan Lelystad niet open. Wij denken dat die vergunning er onder de huidige omstandigheden niet meer gaat komen."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.