Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland ontsnapt aan recessie: economie groeit weer een klein beetje

Nederland ontsnapt aan recessie: economie groeit weer een klein beetje

nieuws

14 feb 2023, 10:24

Mensen die in de rij staan bij een voedselbank, of die bibberen in een huis waar de verwarming laag staat vanwege de gasprijzen, die hebben er weinig aan. Maar Nederland is op het nippertje ontkomen aan een recessie. Hoewel het voor veel mensen niet zo aanvoelt groeide de economie in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,6 procent, Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. In het derde kwartaal was de economie nog gekrompen.

Veel onderdelen van de economie droegen bij aan de economische groei, stelt het statistiekbureau. In de laatste drie maanden gaven consumenten 0,9 procent meer uit dan in het voorgaande kwartaal. Vooral aan diensten zoals cultuur, horeca, vervoer en communicatie besteedden huishoudens meer, zelfs gecorrigeerd voor hogere prijzen. De overheid besteedde 0,4 procent meer en er werd meer geïnvesteerd in woningen, gebouwen en infrastructuur.

Het Centraal Planbureau spreekt van een recessie als de Nederlandse economie twee opeenvolgende kwartalen krimpt. De laatste recessie in ons land was in de eerste twee kwartalen van 2020, tijdens en vanwege de coronapandemie.

Beste van de klas

Nederland deed het bovendien beter dan omringende landen. Zo kromp de Duitse economie en gingen die in Frankrijk en België veel minder sterk vooruit. In de hele Europese Unie bleef de economie even groot als in het derde kwartaal.

Over heel het afgelopen jaar groeide de economie met 4,5 procent. Vooral de consumptie van huishoudens en de groei van de export ten opzichte van de import droegen daaraan bij. In 2021 groeide de economie iets harder, met 4,9 procent.

Koopkracht

Ondanks de groene cijfers ging de doorsnee-Nederlander er het afgelopen jaar qua koopkracht behoorlijk op achteruit. De cao-lonen stegen vorig jaar met gemiddeld 3,2 procent, beduidend minder hard dan de consumentenprijzen. Die stegen afgelopen jaar met zo'n 10 procent. Hart van Nederland vroeg consumenten eerder hoe ze omgaan met de torenhoge inflatie.

Inflatie hoger dan ooit: zo gaan Nederlanders hiermee om
2:02
Inflatie hoger dan ooit: zo gaan Nederlanders hiermee om

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.