Terug

Volg Hart van Nederland

'Meerdere gemeenten sluiten loket energietoeslag voortijdig'

'Meerdere gemeenten sluiten loket energietoeslag voortijdig'

nieuws

1 dec 2022, 09:47

Naar schatting 100.000 Nederlanders hebben nog recht op de 1300 euro energietoeslag voor lage inkomens. Maar daarvoor kunnen ze niet meer in alle gemeenten terecht. Zes gemeenten hebben het loket voor de aanvraag officieel al gesloten, anderen doen dat (tijdelijk) na vandaag. Dat terwijl ze nog ruim een halfjaar de tijd hebben om de energietoeslag uit te keren, meldt RTL Nieuws.

Gemeenten moesten de energietoeslag in eerste instantie nog dit jaar uitkeren aan inwoners die er recht op hebben. Begin juli besloot het kabinet de toeslag te verhogen van 800 naar 1300 euro. Omdat dit extra werk met zich meebracht, kregen gemeenten ook langer de tijd om het bedrag uit te keren: tot en met 30 juni 2023.

Maar niet alle gemeenten nemen die tijd ook. In de vijf Kempengemeenten, onder andere Oirschot en Bladel, sloot het loket voor de energietoeslag al op 31 oktober. Ook Zoetermeer deed dat, maar laat nu weten dat er coulant wordt omgegaan met nieuwe aanvragen die nog binnengekomen. Dat waren er na 1 november nog zo'n 60, zegt een woordvoerder.

In de gemeenten Bergen NH, Uitgeest, Castricum en Heiloo (de BUCH-gemeenten) sluit het loket tijdelijk, omdat zij overstappen op een nieuw uitvoeringssysteem. Alle aanvragen die nu binnenkomen worden pas in het volgende jaar verwerkt en uitgekeerd. Van de in totaal 344 Nederlandse gemeenten is het in 20 gemeenten na 30 november niet meer mogelijk om energietoeslag aan te vragen, blijkt uit de rondgang van RTL Nieuws.

Wie heeft er recht op energietoeslag?

De energietoeslag is een gift van de overheid van 1300 euro voor mensen met een laag inkomen. Als je in de bijstand zit, of een IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, is het geld inmiddels automatisch bijgeschreven op je bankrekening.

Mensen die niet in een van deze categorieën vallen, maar wel 120 procent of minder verdienen van het sociaal minimum, moeten de toeslag zelf aanvragen. Afhankelijk van de gemeente waar je woont, kan dit ook gelden als je een inkomen tot 130 of zelfs 150 procent van het sociaal minimum hebt. In totaal heeft ongeveer een miljoen huishoudens recht op energietoeslag. Daaronder vallen zo'n 464.000 uitkeringsgerechtigden. In de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag heeft zo'n 90 procent van de inwoners die recht heeft op de toeslag deze aangevraagd, zegt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.