Terug

Volg Hart van Nederland

Meer huishoudens zijn dit jaar zeker 1.000 euro kwijt aan gemeentelijke belastingen

nieuws

28 feb 2024, 13:09

Inwoners van 94 gemeenten in Nederland zijn dit jaar meer dan 1000 euro kwijt aan gemeentelijke woonlasten. Een jaar eerder waren dat er nog 54, volgens onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). De aanslag gemeentelijke woonlasten stijgt dit jaar gemiddeld met 5,9 procent.

De belangenvereniging stelt dat huiseigenaren met een meerpersoonshuishouden dit jaar gemiddeld 951 euro kwijt zijn aan gemeentelijke woonlasten, een stijging van 53 euro ten opzichte van een jaar eerder. De gemeentelijke woonlasten bestaan uit de onroerendezaakbelasting en de afvalstoffen- en rioolheffing. Die gaan respectievelijk met 5,9 procent, 6,1 procent en 5,3 procent omhoog.

Grote verschillen

In veertig gemeenten stijgen de woonlasten met 10 procent of meer. Al zijn de verschillen groot, constateert VEH. In het Noord-Hollandse Wijdemeren stijgen de woonlasten het meest. Woningeigenaren betalen daar 275 euro meer, een stijging van 23 procent. Ook in Oosterhout (Noord-Brabant) stijgt de rekening gemiddeld 194 euro.

De woonlasten dalen dit jaar in elf van de 339 onderzochte gemeenten, in vergelijking met 44 gemeenten vorig jaar. In het Limburgse Valkenburg aan de Geul is die verlaging met 12 procent het grootst. Ook in Nederweert (Limburg) en Reusel-De Mierden (Noord-Brabant) scheelt de verlaging huiseigenaren 70 en 80 euro.

De woonlasten zijn het hoogst in Bloemendaal (Noord-Holland), becijferde VEH. Daar betalen bewoners gemiddeld 1561 euro per jaar. Huiseigenaren in Rijssen-Holten (Overijssel) zijn het goedkoopst uit met gemiddeld 634 euro per jaar.

Ben je benieuwd naar de WOZ-waarde van jouw of dat van je buren? Je kunt dit checken op de website van de Rijksoverheid (https://wozwaardeloket.nl/). Vul je postcode, adres of woonplaats in en kies vervolgens het adres waarvan je de WOZ-waarde wil zien. Naast de WOZ-waarde kun je hier ook het bouwjaar en het woonoppervlak inzien.

OZB ook fors omhoog

De ozb gaat in sommige gemeenten fors omhoog. In Baarle-Nassau (Noord-Brabant) bijvoorbeeld met 30 procent. Ook in Gorinchem, Schiermonnikoog en Heemstede stijgt deze fors. In Ooststellingwerf (Friesland) daalt de ozb met 5 procent.

Daarnaast komen ook bij de afvalstoffen- en rioolheffing grote verschillen tussen gemeenten voor. In Wijdemeren stijgt de rioolheffing bijvoorbeeld met 132 euro en in Culemborg met 79 euro. In Valkenburg aan de Geul betalen inwoners juist 169 euro minder aan rioolheffing.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.