Terug

Volg Hart van Nederland

Mailadressen van 200 miljoen Twitteraars gelekt: die van jou ook?

112

6 jan 2023, 12:24

Bij een hack van socialemediaplatform Twitter zijn 200 miljoen mailadressen van gebruikers op straat beland. Hackers plaatsten de adressen op een hackingforum. Dat maakte een Israëlische veiligheidsonderzoeker donderdag bekend.

Er gingen eind december al geruchten dat Twitter gehackt zou zijn, maar het bedrijf bevestigde dit niet. Het was daarom ook niet bekend wat precies de schade was van de hack. Wie de hack heeft uitgevoerd en welke stappen het platform neemt om de hack te dichten, is niet bekend, maar het zou al in 2021 gebeurd kunnen zijn.

Op deze site kun je zien of jouw e-mailadres ooit gelekt is.

De site heet: 'Have I Been Pwned', oftewel: ben ik gepowned? Dat is een term die uit de wereld van de videospellen komt en iets betekent als 'ben ik aangetast?'. Als jouw mailadres gelekt is, krijg je ook te zien hoe vaak en door welke sites of organisaties.

Gelekt, en nu?

Volgens De Consumentenbond is er niet altijd direct iets aan de hand wanneer data zoals e-mailadressen lekken, zolang je zelf goed oplet. Bij een gelekt mailadres heb je meer kans op oplichtingmails, spam en andere ongewenste berichten. Maar in enkele gevallen loop je een groter risico dan een volle spamfolder.

"Het risico bestaat dat mensen kunnen proberen om je email te kraken", aldus Gerard Spierenburg van De Consumentenbond. "Als je de persoon bij het mailadres kan vinden, kun je dat proberen. En als je eenmaal in iemands e-mail zit, dan ben je binnen natuurlijk. Dan kun je ook een wachtwoordherstele-mails aanvragen van andere sites."

Wat moet je doen als jouw e-mailadres gelekt is? Eigenlijk maar één ding. "Zorg er gewoon voor dat je een sterk wachtwoord hebt. Als dat eenmaal zo is, kan er verder niet zoveel gebeuren."

Waarom hackers uit zijn op e-mailadressen, weet hij ook niet zeker. "Maar het gaat bij oplichters natuurlijk om de wet van de grote getallen. Als je miljoenen phishingmails verstuurt en honderd mensen trappen erin, dan loop je al flink binnen. Maar het kan ook dat ze eigenlijk op andere data uit waren, maar daar niet bijkwamen."

Hackers richten zich steeds vaker op gewone mensen in plaats van op grote bedrijven en kwetsbare systemen. Bekijk de video hieronder voor tips en uitleg om je te beschermen tegen kwaadwillende hackers:

Vijf tips om je te beschermen tegen hackers
1:06
Vijf tips om je te beschermen tegen hackers

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.