Terug

Volg Hart van Nederland

Leven in Nederland iets goedkoper, maar boodschappen werden juist duurder

nieuws

6 jan 2023, 09:42

De inflatie in Nederland is de afgelopen maand opnieuw iets gedaald. Volgens de eerste berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het tempo waarin de prijzen stijgen, gezakt naar 9,6 procent in december. Toch gingen de prijzen in de supermarkt juist verder omhoog.

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne is het leven in rap tempo duurder geworden. In november was de inflatie nog 9,9 procent. Maar in december gingen de prijzen voor de derde maand op rij weer wat omlaag.

De oorzaak van de afzwakkende stijging zijn de prijzen voor gas, elektriciteit en ook benzine. Vorig jaar liepen deze prijzen nog heel hard op, maar de laatste tijd is er juist een daling te zien. Wel zijn de energieprijzen nog altijd fors hoger dan een jaar geleden. Nog steeds zijn producten en goederen bijna 10 procent duurder dan vorig jaar.

Dure boodschappen

In de supermarkt ga je nog geen verschil voelen in de portemonnee. Het tempo waarin prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stijgen, lagen in december hoger dan de maand ervoor. De inflatie op deze producten is gestegen naar 14 procent ten opzichte van de 12,9 procent in november.

Hart van Nederland/ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.