Terug

Volg Hart van Nederland

Koppels maken steeds vaker ruzie over geldzorgen door inflatie: 'Het zorgt voor extra druk op je relatie'

nieuws

22 feb 2023, 21:02

Relatietherapeuten draaien overuren. Door de inflatie was het afgelopen jaar voor veel huishoudens een duur jaar en ook dit jaar begint met hoge prijzen voor boodschappen zoals groente en fruit. Waar het bij het ene stel blijft bij onschuldig gekibbel over de hoe hoog de thermostaat mag staan of over het aantal minuten onder de warme douche, kan het bij andere koppels uitlopen tot serieuze spanningen in de relatie. Daar weten relatietherapeuten alles van, want volgens hen zijn financiën en geldzorgen steeds vaker onderwerp van gesprek.

Eric (49) en Fauzia (57) kunnen erover meepraten. Twintig jaar geleden leerden zij elkaar kennen en inmiddels zijn ze al bijna zeventien jaar getrouwd. Toch ging hun huwelijk niet altijd zonder slag of stoot. Vanwege communicatieproblemen schakelen ze zes jaar geleden voor het eerst de hulp van een relatietherapeut in. Even lijkt het beter te gaan tot er een periode aanbreekt van financiële stress en onzekerheid.

Eind 2019 beginnen de zorgen als Eric door zware overspannenheid stopt met werken en een uitkering krijgt. Een paar maanden later zit ook ondernemer Fauzia, die door de coronamaatregelen noodgedwongen haar zaak moet sluiten, in zwaar weer. Sindsdien moet het koppel, dat voorheen nooit last had van geldzorgen, goed op de centen letten.

Ruzie door geldzorgen

Nu de boodschappen fors duurder zijn en de energieprijzen zijn verdubbeld, is dat weer een extra uitdaging voor het koppel. "We kunnen het op dit moment nét aan." En dus moet er worden bespaard. De thermostaat staat niet meer op 23, maar op 17 graden. In de supermarkt wordt gezocht naar de beste aanbiedingen. Zomervakanties of wintersporten zitten er niet meer in. Maar ook avondjes uit worden geschrapt. "We gingen graag naar het theater of de film, maar nu blijven we vaker thuis en kijken we een film op Netflix", zegt Eric tegen Hart van Nederland. "Duurdere uitjes kunnen niet meer makkelijk. Het is wel echt iedere keer opletten wat we gaan doen."

Binnen de relatie leiden de geldzorgen van de afgelopen jaren tot ruzies. "Ik hou wel van af en toe uiteten of naar de film gaan. Nu kreeg ik van Eric een paar keer te horen dat het eigenlijk niet kon", vertelt Fauzia. "Toen voelde ik me een beetje in mijn eigenwaarde aangetast. Ik werk om te genieten van het leven." Eric: "Ze ging naar de pedicure of schoonheidsspecialiste. Dat is pure luxe en kun je doen als het geld er wel is, maar niet als er druk op staat."

Extra druk

Ook relatietherapeut Mohini Schrevelius ziet in haar praktijk koppels met geldzorgen door de inflatie. Volgens haar hebben de stellen vaak al problemen, maar zijn de financiële zorgen de welbekende druppel die de emmer doet overlopen. "Het zorgt voor extra druk op de relatie", ligt Schrevelius toe. "Vaak gaat één van de twee erop letten. Dan zeggen ze: 'niet te lang douchen' of 'die lamp kan wel uit'. Het gaat echt om kleine praktische dingen", legt ze verder uit. "Het ligt onder een vergrootglas: het is meetbaar en terug te zien op de rekening."

Daar zit ook precies de crux volgens Schrevelius. "Als de één zulke uitspraken doet, voelt de ander zich gekleineerd. Zij vinden dat ze zichzelf niet meer kunnen zijn of dat hun persoonlijkheid wordt ontnomen. Financiële druk maakt dat mensen zich bekneld voelen. Het leidt tot gekibbel, terwijl je dit samen moet oplossen. Je moet er wel naar kijken, want het zijn zaken die op dit moment urgent zijn."

Uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.500 deelnemers blijkt ruim een derde van de Nederlanders in een relatie (35 procent) sinds de inflatie vaker over geldzaken praat met zijn of haar partner dan voorheen. Bijna een kwart (22 procent) zegt dat de gestegen prijzen hebben geleid tot meer stress in de relatie.

Bijna tien procent van de respondenten met een relatie had in het afgelopen jaar wekelijks ruzie of onenigheid met zijn of haar partner over de gestegen prijzen. Dat ging dan vooral over de kosten van boodschappen (49 procent). Ook werd er veel gekibbeld over de tempratuur van de kachel (46 procent) en het koopgedrag van de ander (39 procent).

Financieel overzicht

Stellen bij wie de financiën een heikel punt zijn in de relatie, adviseert Schrevelius om een overzicht te maken. "Ik zie nog vaak in huishoudens dat één van de twee het overzicht heeft en het vooral mededeelt aan de ander. Maak met elkaar een plan om met de inflatie om te gaan. Dan komt er wat ademruimte en kun je er samen aan werken."

Dat is precies wat Eric en Fauzia recent hebben gedaan. "We vonden financiën altijd een moeilijk onderwerp om te bespreken, omdat we allebei heel anders over geld denken. Ik heb mijn dingen die ik belangrijk vind om geld aan uit te geven en andersom ook", vertelt Fauzia. "We hebben de laatste tijd op ons gevoel geleefd totdat we rood stonden bij de bank", geeft Eric toe. "Anderhalve week geleden hebben we samen alle posten en rekeningen doorlopen tot we een totaaloverzicht hadden. De buffer met spaargeld is bijna op, maar als we dure dingen achterwege laten, kunnen we in ieder geval rondkomen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.