Terug

Volg Hart van Nederland

Brandstofprijzen door het dak: komt de autoloze zondag terug?

nieuws

23 mrt 2022, 23:00

Keert de autoloze zondag terug? Wel als het aan het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ligt. Het is één van de ideeën om Nederland door de energiecrisis te helpen.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van benzine, diesel en energie enorm gestegen. Inmiddels betaal je aan de pomp tussen de 2,25 en 2,50 voor een liter Euro95. Is de autoloze zondag een van de oplossingen om deze crisis het hoofd te bieden?

Ja, vindt bijna de helft (46 procent) van de Nederlanders. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Hart van Nederland onder ruim 4.200 mensen. Wel vindt 11 procent van hen dat dit alleen in de steden zou moeten. Ruim de helft van de ondervraagden (52 procent) voelt niets voor het idee.

Auto laten staan

De hoge benzineprijzen zijn - zeker voor mensen met een kleine portemonnee - dramatisch. Het kabinet verlaagt de accijnzen op benzine en diesel per 1 april met respectievelijk 17 en 11 cent, maar dat zet voor veel mensen geen zoden aan de dijk. Zo'n 45 procent van de ondervraagden laat weten de auto vaker te laten staan door de hoge brandstofprijzen. De accijnsverlaging gaat daar vermoedelijk weinig aan bijdragen.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.