Terug

Volg Hart van Nederland

Klopt je energierekening wel? Nota voor veel mensen onbegrijpelijk

nieuws

11 feb 2023, 22:16

Voor veel mensen zijn de jaarnota's van grote energiebedrijven slecht leesbaar. Als consument is moeilijk te controleren of de eindnota klopt en of de korting van het prijsplafond goed is toegepast. Jos Niels (72) uit Gendt leerde zelf op late leeftijd lezen en adviseert bedrijven over het taalgebruik in hun brieven.

En dat is extra belangrijk nu de prijzen de pan uit rijzen. De eerste huishoudens ontvingen afgelopen weken de jaarnota, waarin de korting van het prijsplafond voor 2023 is opgenomen.

Jos weet als geen ander hoe groot de schaamte is bij mensen die veel moeite mee hebben met brieven lezen. "Als je ziet wat voor moeilijke woorden erin staan, ook zelfs Engelse woorden. Het is in en in triest. Er staat zoveel onzin in. Mensen schamen zich er echt voor om te zeggen dat ze het niet begrijpen."

Jos heeft wel een aantal tips voor energiemaatschappijen. Bekijk de tips in deze video:

Als het aan Jos ligt, wordt de energienota veel makkelijker om te begrijpen
1:47
Als het aan Jos ligt, wordt de energienota veel makkelijker om te begrijpen

Moeilijke teksten

Energiemaatschappijen willen geen reactie geven waarom ze het zo moeilijk maken voor de gebruiker, al heeft Jos wel een vermoeden.

"Het is de kunst om als bedrijf iets te schrijven, wat jij niet snapt, maar waarvan je denkt: ik betaal wel. Ze willen intelligent overkomen, alleen niemand kan het lezen. Mensen denken vaak van: ik snap het niet, ik vul het maar in en het zal wel goedkomen."

De regeling is in het leven geroepen om mensen te helpen bij de hoge energieprijzen. Het plafond zorgt ervoor dat je niet meer betaalt dan 1,45 euro per m3 gas en voor stroom niet meer dan 0,40 euro per kWh. Het verschil met de daadwerkelijke prijs van energie wordt indien nodig opgevangen door de overheid.

Het is ook een reden waarom volgens Jos subsidiepotjes niet goed worden gebruikt. "Mensen vinden het een moeilijke teksten en vullen dus niets in, maar hebben er dus eigenlijk wel recht op. Dat subsidiepotje blijft zo vol en dus kunnen het geld langer bewaren. Het lijkt wel een soort spel."

Door de hoge energierekeningen hebben veel mensen het moeilijk. Meerdere energiemaatschappijen hebben aan Hart van Nederland laten weten iets met de kritiek te gaan doen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.