Terug

Volg Hart van Nederland

Kinderopvang vangt extra geld met deze 'trucs', belastingbetaler de dupe

Kinderopvang vangt extra geld met deze 'trucs', belastingbetaler de dupe

nieuws

5 dec 2023, 09:55

Volgens de NOS zetten kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang (bso) steeds vaker "trucs" in om hun omzet te verhogen. Dit doen ze niet door hogere uurtarieven te vragen, maar door meer uren in rekening te brengen bij ouders. Hoewel ouders hierdoor maandelijks meer betalen, profiteren ze ook van extra kinderopvangtoeslag. Echter, dit brengt een risico met zich mee.

Deze manier van werken is aantrekkelijk omdat ouders toeslag ontvangen voor elk uur opvang, afhankelijk van hun inkomen. Zo proberen bedrijven door het verhogen van het aantal uren - in plaats van het uurtarief - meer inkomsten te genereren. Dit jaar is het uitbreiden van de uren zelfs makkelijker geworden door een wijziging in de toeslagregeling.

Kinderopvangbedrijven mogen echter eigenlijk geen uren factureren die ouders niet kunnen gebruiken. Als dit toch gebeurt, kunnen ouders te maken krijgen met terugvorderingen.

Het plan om de kinderopvang helemaal gratis te maken door alles door de overheid te laten betalen is voorlopig in de koelkast gezet. In april besloot het kabinet het door de Kamer gewenste plan met zeker twee jaar uit te stellen:

Gratis kinderopvang wordt twee jaar uitgesteld
0:58
Gratis kinderopvang wordt twee jaar uitgesteld

Ook belangenverenigingen zoals Boink en Stichting voor Werkende Ouders merken op dat kinderopvangorganisaties ouders onder druk zetten om in te stemmen met dergelijke wijzigingen. Ouders die weigeren, riskeren het verlies van hun opvangplek.

Nadelen

Een specifiek voorbeeld is een Amsterdamse kinderopvang die vorig jaar koos voor een zomersluiting van twee weken, waarbij ouders nog steeds moesten betalen. Dit jaar willen ze nog eens twee extra 'tegoeddagen' factureren, die ouders kunnen gebruiken "als er plek is". Ondanks de schijnbare voordelen voor ouders, wordt de kinderopvangsector hierdoor minder transparant, met onvergelijkbare uurtarieven als gevolg.

Deze praktijken leggen ook een last op de belastingbetaler, die via toeslagen betaalt voor deze extra, ongebruikte uren. De overheid trekt aan het kortste eind in deze situatie. Bovendien neemt met de invoering van het nieuwe kinderopvangstelsel het risico op het doorrekenen van meer uren dan toegestaan alleen maar toe.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.