Terug

Volg Hart van Nederland

Karine krijgt nieuwe gordijnen van haar stadsgenoten: 'Anders bevries ik in m'n huis'

nieuws

25 dec 2022, 21:24

Iedereen krijgt in november en december 190 euro energiecompensatie van het kabinet, maar lang niet iedereen heeft het nodig. Wat doe je dan? Honderden Hagenaren geven het weg aan hun stadsgenoten die het wel goed kunnen gebruiken. Zoals Karine Willems.

"Deze flat is volgens mij in 1969 gebouwd en ik vind het zelf vrij koud en tochtig", vertelt ze aan Hart van Nederland. We staan in haar woonkamer, waar een dunne stof voor haar ramen hangt. "Ik heb deze gordijnen als een tussenoplossing gekocht, maar het is stof om kleding te maken van de markt voor een euro per meter. Gordijnen zijn heel duur, maar dit kan er niet te lang blijven hangen, dan bevries ik in huis."

Tocht

Gelukkig was daar Tom Egyedi. Hij bedacht het idee om in zijn wijk, het Statenkwartier, mensen op te roepen om de energiecompensatie te doneren. Dat geld wordt op een rekening gezet, waar dan weer gordijnen en andere materialen zoals tochtstrips van kocht worden.

"Er zijn nu ongeveer vierhonderd mensen die dat hebben gedaan", vertelt hij. "In totaal hebben we 60.000 euro binnen gekregen. Ver boven verwachting en dat is fantastisch, maar we hebben ook wel veel geld nodig. Als je bedenkt dat je zo'n tweehonderd euro in een woning aan materialen wil hebben, gaat het maar om enkele honderden woningen nu." En ze willen nog veel meer mensen helpen.

Lekker warme woonkamer

Het geld komt terecht bij Energiecoöperatie Moerwijk, die bepaalt wat mensen nodig hebben om hun huis te verduurzamen. "Dit is bedoelt om de rekening zo snel mogelijk omlaag te brengen, daarom zijn we begonnen met de gordijnen", vertelt Amber van der Lans. Ze is energiecoach bij de coöperatie. Ze geven de bewoners ook andere tips.

"Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om de verwarming goed vrij te houden", geeft ze als tip. "Sommige mensen zetten hun bank ervoor, maar dan komt de warmte niet goed het huis in. Zo kun je de verwarming ook lager houden. Maar het gaat ook om water en bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop kan helpen."

Ze is donderdag ook bij Karine, die ontzettend blij is met haar nieuwe, dikkere gordijnen. "Ik ben zo dankbaar. Ze hangen heel mooi. Goed op lengte en isolerend. En het gaat schelen in de energiekosten, dat is het belangrijkste. Als ik deze gordijnen dichthoud 's avonds, dan heb ik een lekker warme woonkamer als ik opsta in de ochtend."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.