Terug

Volg Hart van Nederland

Staatssecretaris Van Rij sluit bezuinigingen niet uit: 'Alles ligt op tafel'

Staatssecretaris Van Rij sluit bezuinigingen niet uit: 'Alles ligt op tafel'

Politiek

9 juli 2022, 11:37

Vanwege de verslechterde economische situatie is het niet uitgesloten dat er bezuindigd moet worden. Daarvoor waarschuwt staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën zaterdag in De Telegraaf. "We zitten natuurlijk in uitzonderlijke tijden."

De Nederlandsche Bank (DNB) sprak vorige maand de verwachting uit dat de Nederlandse economie dit jaar waarschijnlijk nagenoeg stil valt als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de torenhoge inflatie. In het donkerste scenario - waarin de energietoevoer vanuit Rusland stopt - belandt ons land volgens de DNB in een recessie.

'Kabinet heeft randen al opgezocht'

De komende maanden moet het kabinet timmeren aan de begroting voor volgend jaar, terwijl veel economische factoren zeer onzeker zijn. Voor Prinsjesdag moeten daarom flink wat knopen worden doorgehakt, aldus Van Rij tegen De Telegraaf. De staatssecretaris sluit nieuwe bezuinigingen zoals bij eerdere crises niet uit.

"Qua uitgaven heeft het kabinet nu al de randen opgezocht." Bij een dreigende recessie moet de overheid volgens de bewindsman de eigen uitgaven kritisch tegen het licht houden. "Ik denk dat die discussie eerder vroeger op ons af gaat komen dan later." Hij wijst erop dat het regeringsakkoord van Rutte IV eind vorig jaar onder andere omstandigheden is geschreven.

Brandstofaccijnzen langer verlaagd?

Naast bezuinigingen denkt het kabinet óók aan koopkrachtreparatie, benadrukt Van Rij tegen de krant. "Ja, alles ligt nog op tafel." Zo overweegt de regering volgens hem om de verlaagde brandstofaccijnzen en energiebelastingen ook na 1 januari 2023 te behouden. "Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de inflatie een flink stuk gedempt is door die maatregelen."

Ondertussen worden de dagelijkse boodschappen in de supermarkt duurder en duurder

Volle boodschappenwagen wordt duurder en duurder
1:42
Volle boodschappenwagen wordt duurder en duurder

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.