Terug

Volg Hart van Nederland

Kaasboer dreigt na 30 jaar standplaats kwijt te raken: 'Losgescheurd van mijn klanten'

nieuws

20 jan 2023, 19:41

Al dertig jaar lang staat Alexander Veldhuijzen met zijn kraam op een vaste plek in Vleuten kaas te verkopen. Maar eind vorig jaar viel ineens een brief van de gemeente Utrecht op de mat: er moet mogelijk voortaan geloot worden voor de plek. Voor Veldhuijzen, die inmiddels een vertrouwde band heeft opgebouwd met zijn klanten, een donderslag bij heldere hemel.

"We zijn er dertig jaar lang altijd. In weer en wind, in regen, sneeuw, en in 40 graden. We staan er vijftig keer per jaar. Dan bouw je iets op met klanten en moet je er niet aan denken dat je weggaat", zegt Veldhuijzen tegen Hart van Nederland. Sinds 1993 staat hij al elke vrijdag op dezelfde plek.

Eerlijke kans

Maar nu werkt de gemeente een nieuwe regel van de Europese Unie uit, die ervoor moet zorgen dat verschillende ondernemers een eerlijke kans moeten krijgen op een standplaats. Een standplaats mag niet meer automatisch toegewezen worden aan de huidige standplaatshouder. Gemeenten werken dit op verschillende manieren uit. In Utrecht komt er mogelijk een loting.

Dat hij die plek nu misschien kwijtraakt, raakt hem enorm: "Ik word losgescheurd van de klanten waar je al dertig jaar al wat mee opgebouwd hebt. Er zijn hier mensen van wie ik bij wijze van spreken de pincode weet." Het is nog onduidelijk of de plek daadwerkelijk vergeven wordt, maar Veldhuijzen 'ligt wakker van die onzekerheid'.

Petitie

In een reactie zegt de gemeente dat ze de stress en onzekerheid bij ondernemers betreuren, maar dat ze de regels van de Europese Unie moeten uitvoeren. Ze is op dit moment in kaart aan het brengen wat de nieuwe Europese regels betekenen en hoe ze de toepassing daarvan gaan aanpakken. "Daarin gaan we ondernemers ook goed meenemen."

Met een petitie hoopt Veldhuijzen de gemeente te kunnen overtuigen dat hij zijn standplaats mag houden. Deze is inmiddels al meer dan tweeduizend keer ondertekend.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.