Terug

Volg Hart van Nederland

Inflatie daalde vorig jaar fors, maar boodschappen nog altijd historisch duur

Inflatie daalde vorig jaar fors, maar boodschappen nog altijd historisch duur

nieuws

5 jan 2024, 07:48

De kosten van het dagelijks leven zijn in Nederland afgelopen jaar een stuk minder snel gestegen dan het jaar ervoor. De inflatie kwam in 2023 volgens een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit op 3,8 procent, tegenover zo'n 10 procent bij deze schatting een jaar geleden. Toch bleven de kostenstijgingen van met name boodschappen in 2023 historisch gezien bijzonder hoog.

Met name door het goedkoper worden van energie is het leven het afgelopen jaar minder snel duurder geworden, nadat vooral gas in het najaar van 2022 een recordprijs had bereikt door de oorlog in Oekraïne. Maar ook zonder de invloed van energie mee te nemen in de kosten van levensonderhoud, zijn de prijzen sinds april steeds minder hard aan het stijgen.

Steeds meer mensen hadden dit jaar moeite om rond te komen. In 2022 maakten we de serie #CrisisvanNL. Dit jaar gingen we opnieuw bij ze op bezoek om te kijken hoe het ze het ze ging:

#CrisisvanNL: Hoe gaat het nu met de slachtoffers van de inflatie?
2:47
#CrisisvanNL: Hoe gaat het nu met de slachtoffers van de inflatie?

In december bedroeg deze inflatie nog 3,4 procent, tegenover 4,2 procent een maand eerder en 8,1 procent bij de piek in februari en maart.

Renteverhoging

In december kwam de inflatie inclusief de energierekening uit op 1,2 procent vergeleken met dezelfde maand in 2022, terwijl deze prijsstijging in november nog 1,6 procent was. Van november tot en met december, gekeken van maand tot maand, bleven de prijzen ongeveer gelijk.

Centrale banken proberen met het verhogen van de rente de inflatie terug te brengen tot onder de 2 procent. De verwachting is dat dit in Nederland eind dit jaar lukt. Door de kosten van lenen hoger te maken, willen centrale banken de hoeveelheid geld in de economie terugdringen en daarmee de vraag naar producten verkleinen. Op die manier zullen de prijzen minder hard stijgen, is het idee.

Koopkracht flink achteruit

De bijzonder grote prijsstijgingen hebben ervoor gezorgd dat Nederlanders een stuk sneller door hun salaris heen zijn. Inmiddels stijgen ook de lonen hard, maar nog niet in hetzelfde tempo als de inflatie. Daardoor is de koopkracht er de afgelopen twee jaar in doorsnee flink op achteruitgegaan.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.