Terug

Volg Hart van Nederland

Huizenprijzen wéér gestegen: dit kost een huis gemiddeld nu

nieuws

22 feb 2024, 09:22

Koophuizen zijn vorige maand opnieuw duurder geworden, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In januari kostte een huis gemiddeld meer dan 433.000 euro, wat 1,8 procent meer is dan in januari vorig jaar. De huizenprijzen stegen in december ook van jaar op jaar.

In december stegen de huizenprijzen ook van jaar op jaar. De reden hiervoor is dat er meer mensen zijn die een woning zoeken dan dat er woningen beschikbaar zijn. Dat zorgt ervoor dat huizen steeds duurder worden. Ook het feit dat sommige huizenkopers meer te besteden hebben zorgt voor de stijging.

Recordhoogte

Ondanks het feit dat de prijzen zijn gestegen hebben meer mensen in januari een huis gekocht, meldt het Kadaster. 14 duizend woningen wisselde in die maand van eigenaar, wat ruim 10 procent meer is dan in januari 2023.

Het record staat in 2022. Tijdens die zomer bereikte de woningprijzen een recordhoogte. Daarna daalde het tijdens dat jaar langzaam. Door de gestegen hypotheekrente konden kopers minder geld lenen voor een huis, maar dat effect is nu niet meer terug te zien in de gemiddelde huizenprijzen. De Hypotheekshop liet maandag weten dat veel geldverstrekkers de hypotheekrente weer hebben verhoogd en dat er deze week meer renteverhogingen komen.

Huizentekort

Om het huizentekort op lossen moeten er volgens sommige mensen meer woningen worden gebouwd. Grote vraag is of dat lukt. Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuw te bouwen huizen afgegeven sinds 2016, maakte het CBS een week geleden bekend. In totaal is voor bijna 55.000 nieuwbouwhuizen een vergunning afgegeven. Dat waren er 15 procent minder dan in 2022.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.