Terug

Volg Hart van Nederland

Huizenprijzen dalen het snelst in oververhitte regio's, en zeker niet overal

nieuws

12 jan 2023, 15:54

De verkoopprijzen van huizen daalden het afgelopen kwartaal het hardst in de regio's Groot-Amsterdam, IJmond en Haarlem. De gemiddelde transactieprijzen lagen hier ruim 9 procent lager dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Volgens Jerry Wijnen, hoofd van de Amsterdamse afdeling van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), komt dat omdat de prijzen eerder zo hard zijn gestegen, dat ze nu ook harder dalen.

Daarnaast wordt er volgens Wijnen ook minder overboden op woningen in zijn regio. "De prijs die nu wordt betaald, is veel meer een realistische prijs." Gemiddeld daalden de huizenprijzen vorig kwartaal in ons land 6,4 procent op jaarbasis. De NVM spreekt van een omslagpunt.

Afvlakking

Toch verwachten de makelaars van de NVM niet dat de prijsdalingen op de huizenmarkt lang aan zullen houden. In doorsnee geven zij aan dat die verder zal afvlakken. In het vierde kwartaal van vorig jaar daalde de prijs met 3,7 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Dat was al een kleinere afname dan in het derde kwartaal.

Voorzitter Lana Gerssen van de vakgroep Wonen van de NVM noemt de prijsdalingen "een gezonde correctie op iets wat niet gezond was". "De ergste oververhitting lijkt uit de woningmarkt te zijn verdwenen." Dat ziet ze ook terug in andere zaken dan de prijs.

Tegen de trend in

Overigens zijn er ook regio's waar de prijzen in het laatste kwartaal van 2022 zijn gestegen. In de regio Delfzijl stegen de prijzen met 14 procent het hardst, al ligt de gemiddelde verkoopprijs in Oost-Groningen nog altijd flink lager dan het landelijke gemiddelde.

Ook in Zuidwest-Overijssel, waar bijvoorbeeld Deventer onder valt, waren de verkoopprijzen 2 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. In laatstgenoemde regio werden het afgelopen kwartaal ook 10 procent meer woningen verkocht dan in 2022, terwijl in het Gooi en Zuidwest-Friesland juist veel minder (20 procent) huizen van eigenaar wisselden.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.