Terug

Volg Hart van Nederland

'Grootste supermarkten van Nederland falen met mensenrechten'

nieuws

16 mei 2023, 08:40

De supermarkten waar we dagelijks onze boodschappen doen, schieten ernstig tekort als het gaat om het beschermen van mensenrechten in hun toeleveringsketens. Dit komt naar voren uit het nieuwe onderzoek 'Superlijst Sociaal', waarbij de zeven grootste supermarkten van Nederland onder de loep zijn genomen.

Het onderzoek, een initiatief van denktank The Questionmark, gesteund door Oxfam Novib en Solidaridad, toont aan dat Lidl het voortouw neemt, terwijl Albert Heijn, Aldi, Ekoplaza en Jumbo gemiddeld scoren. Plus en Dirk tonen de minste inspanningen op het gebied van mensenrechten.

Richtlijnen

Hoewel alle zeven supermarkten beloofden om de internationale richtlijnen van de Verenigde Naties en de OESO te volgen, leveren ze nog steeds onvoldoende bewijs voor de waarborging van mensenrechten. Heske Verburg, directeur van Solidaridad, benadrukt: "Het is de hoogste tijd dat supermarkten in de breedte van hun assortiment risicoproducten gaan identificeren en onderzoeken."

Enkele supermarkten, waaronder Albert Heijn, Aldi en Plus, werken samen met Tony’s Chocolonely om cacaoboeren een leefbaar inkomen te bieden. Lidl doet vergelijkbare pogingen in de cacao, koffie en cashew-sectoren. Echter, met duizenden andere producten op de planken, blijft er nog veel werk aan de winkel.

Megawinsten

Eline Achterberg, expert in mensenrechten in voedselketens bij Oxfam Novib, onderstreept: “Supermarkten draaien megawinsten, terwijl mensen die hun voedsel produceren vaak zelf niet eens genoeg verdienen om rond te komen. Het is echt tijd dat supermarkten zich inzetten voor een eerlijke verdeling van waarde en zeggenschap in de keten."

"Supermarkten nemen nog te weinig verantwoordelijkheid en lijken te wachten op wetgeving voordat zij mensenrechten echt serieus nemen", aldus Charlotte Linnebank van The Questionmark.

De EU onderhandelt momenteel over een nieuwe richtlijn voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze wetgeving vereist dat bedrijven, waaronder supermarkten, de mensenrechten en het milieu respecteren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.