Terug

Volg Hart van Nederland

Goed nieuws: meeste huishoudens hebben meer te besteden ondanks prijsstijgingen

nieuws

22 dec 2023, 09:16

Nederlandse consumenten hebben, ondanks dat het leven voor veel mensen flink duurder is geworden, gemiddeld toch meer te besteden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dit te danken aan de gestegen lonen.

Het zogeheten reëel beschikbaar inkomen van huishoudens was in het derde kwartaal 1 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de stijging van het beschikbaar inkomen, gecorrigeerd voor prijsstijgingen.

Hoger inkomen

Het inkomen van zowel werknemers als zelfstandigen lag hoger dan in het derde kwartaal van vorig jaar, geeft het statistiekbureau aan.

De totale beloning van werknemers groeide met 7,2 procent. Het aantal banen steeg daarnaast met 1 procent, terwijl de cao-lonen 6,3 procent hoger uitpakten. Tegelijkertijd betaalden huishoudens 9,2 procent meer belastingen en sociale premies.

Hypotheekschuld iets toegenomen

Het CBS heeft ook becijferd dat de Nederlandse hypotheekschuld met 3,4 miljard euro is toegenomen vergeleken met een kwartaal eerder. In totaal ging het om 823,4 miljard euro. De hypotheekschuld liep daarmee minder sterk op dan vorig jaar.

Dit komt doordat de huizenprijzen al maanden lager liggen dan een jaar eerder en er minder woningen worden verkocht.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.