Terug

Volg Hart van Nederland

Gen Z wil niet meer 40 uur werken: 'Er moet ruimte zijn voor persoonlijke ontwikkeling'

Het beste van Hart

22 mrt 2024, 14:28

Waar het vroeger heel normaal was om op zaterdagmorgen op je fiets naar je bijbaantje te gaan, laten Gen Z-ers steeds vaker de fiets staan en gebruiken hun vrije tijd om aan zichzelf te werken. Uit cijfers van het CBS blijkt dat steeds meer jongeren werkloos zijn. Zo worden jongeren eerder ontslagen omdat ze te hoge eisen stellen en weigeren ze vaak om werk te doen dat niet bij hun opleiding past.

Esther van Veldhoven heeft een kapperszaak in Wateringen. Ze besloot maanden geleden om haar zaak te sluiten om de week op zaterdag. Een vervelend besluit, want op zaterdag is een goeie dag in de zaak. "Ik kan gewoon geen personeel krijgen in het weekend. Vroeger deden jonge meiden dit, maar die zijn niet meer te krijgen."

Esther begrijpt niet waar dit tekort vandaan komt. "Als ik nu lees dat er 160.000 jongeren werkloos thuis zitten, snap ik niet dat er niemand is die dit ambacht wil doen." Jonge werknemers en stagiairs vertellen Esther vaak dat ze niet in het weekend willen werken. "Jonge meiden, ook zonder kinderen, gaan op zaterdag liever wat leuks doen."

Spreadsheetje

Gen-Z wil meer tijd om zichzelf ook op privégebied te ontwikkelen, zo stelt Gen-Z-kenner Jos Ahlers. "De oudere generatie is het werk. Nieuwe generaties doen het werk. Misschien is het tijd dat het economisch systeem zich aanpast, want ondernemingen hebben hun verdienmodel afgestemd op goedkope jongeren. Het spreadsheetje komt nu niet meer uit."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.