Terug

Volg Hart van Nederland

Staking op het spoor dreigt: straks nóg minder treinen?

Staking op het spoor dreigt: straks nóg minder treinen?

nieuws

9 juli 2022, 14:09

Door het grote personeelstekort bij de spoorwegen vallen er nu al geregeld treinen uit en mogelijk worden de problemen de komende tijd alleen maar groter. Er dreigen namelijk stakingen nu vakbond FNV niet akkoord is gegaan met het loonbod van NS.

Sinds mei wordt onderhandelen NS en FNV over een nieuwe cao voor zo'n 20.000 mederwerkers. De vier vakbonden FNV, CNV, VVMC en VHS gaven eerder aan volledige compensatie voor de torenhoge inflatie te willen. De bonden willen daarom in het eerste jaar een loonsverhoging van 8,5 procent.

Het vervoersbedrijf verhoogde in een laatste poging het loonbod van 7,5 naar 8 procent over een periode van 2,5 jaar. FNV keurde dat voorstel vrijdag echter af. "Er is nog altijd een enorm gat", luidt de verklaring. De bond legt het loonbod nog wel voor aan haar leden, maar adviseert daarbij om niet in te stemmen.

Stakingen in augustus?

Bovendien zal de vakbond de achterban meteen vragen of er bereidheid tot acties is. De leden hebben tot 1 augustus de tijd om te reageren op het bod. Volgens een FNV-woordvoerder laat de uitkomst zich raden. "Reken er maar op dat we er in augustus klaar voor zijn." En zo lijkt de kans op stakingen op het spoor steeds groter te worden.

Reizigers hebben de laatste weken al regelmatig te maken met uitval van treinen. Op dit moment staan er meer dan duizend vacatures open bij de vervoerder. Op verschillende trajecten is de dienstregeling inmiddels permanent uitgekleed, maar soms is het tekort zo nijpend dat er ook op het laatste moment treinen geschrapt moeten worden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.