Terug

Volg Hart van Nederland

'Donderdag en vrijdag landelijke staking streekvervoer als cao-overleg faalt'

nieuws

17 jan 2023, 07:27

Duizenden buschauffeurs, machinisten en conducteurs in het streekvervoer leggen donderdag en vrijdag het werk neer als nieuwe cao-onderhandelingen dinsdag geen resultaat opleveren. Met dat dreigement gaat vakbond FNV het cao-overleg met de werkgevers in.

"We hopen natuurlijk dat we er alsnog uitkomen, dan wordt de aangekondigde actie voor later deze week nog afgeblazen. Anders gaat de staking door", laat FNV-bestuurder Marijn van der Gaag weten.

In september en oktober legden stakers het streekvervoer verspreid over het hele land ook al plat. Eigenlijk zou er in het najaar nog een vierdaagse landelijke stakingsreeks komen, maar die werd afgeblazen toen het cao-overleg met de werkgevers werd hervat.

Tot nu toe heeft dat echter nog niet tot een bevredigend resultaat geleid, aldus Van der Gaag. Hij vindt dat het loon van personeel van bijvoorbeeld Arriva of Keolis moet meebewegen met de hoge inflatie en dat er maatregelen genomen worden om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim te verlagen.

Geen bussen en regiotreinen

Als de actie doorgaat rijden er donderdag en vrijdag waarschijnlijk vrijwel geen bussen of regionale treinen van andere maatschappijen dan de NS, waarschuwt de FNV'er. Alleen in NS-treinen en in stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt dan niet gestaakt, want dat personeel heeft eigen cao's. Onder de cao streekvervoer vallen 13.000 medewerkers en duizenden daarvan zijn lid van de bond.

De laatste tijd vonden er wel al enkele kleinere regionale openbaarvervoersstakingen plaats, bijvoorbeeld in Twente en de Achterhoek. Dat komt omdat het cao-overleg ook is vastgelopen voor de cao multimodaal. Die cao telt ongeveer 1300 mensen, waarvan een derde buschauffeur is en twee derde op de trein werkt als conducteur of machinist. Medewerkers van die cao willen later deze week eveneens het werk neerleggen.

ANP

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.