Terug

Volg Hart van Nederland

Een op vijf Nederlanders heeft geen last van inflatie, wie zijn dat?

Een op vijf Nederlanders heeft geen last van inflatie, wie zijn dat?

nieuws

2 apr 2022, 08:49

Alles wordt steeds duurder. De afgelopen maand was de inflatie zelfs bijna 12 procent. Dat daardoor steeds meer mensen het echt moeilijk krijgen, blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland onder 3924 mensen. 78 procent van de Nederlanders zegt echt last te hebben van de inflatie.

De prijsstijgingen in ons land zijn hoger dan ze in tientallen jaren zijn geweest. Dat komt door de sterk gestegen energie- en brandstoftarieven. De inval van de Russen in Oekraïne heeft de prijzen nog extra aangejaagd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de inflatie in maart opgelopen tot bijna 12 procent. Een maand eerder was dit nog ruim 7 procent.

Wie heeft geen last?

Bijna vier op de vijf Nederlanders heeft dus last van deze inflatie. "Het is schrijnend om te zien hoe ouderen met hun AOW moeten beknibbelen op de boodschappen", ziet een bezorgde deelnemer.

Tegelijk zegt een op de vijf Nederlanders, 19 procent, geen last te hebben van de inflatie. Wie zijn deze mensen? Dat onderzochten we ook.

Ondernemers blijven gespaard

Wat blijkt: vooral ondernemers, hoger opgeleiden en ouderen blijven redelijk buiten schot. Het duidelijkste verschil ligt weinig verrassend bij mensen die economisch gezien sterker in hun schoenen staan. Van de ondernemers met personeel heeft 69 procent last van inflatie, lager dan het landelijk gemiddelde van 78 procent. 28 procent heeft er helemaal geen last van.

Werkzoekenden en mensen in de bijstand worden juist het hardst getroffen door de inflatie: van hen merkt 87 procent al de harde gevolgen van de prijsstijgingen. Ook ZZP'ers en arbeidsongeschikten worden relatief hard getroffen, zo'n 82 procent van hen heeft last van de inflatie.

Opleiding en leeftijd

Opleidingsniveau blijkt ook een duidelijk verschil op te leveren. Mensen met een HBO- of WO-opleiding hebben relatief minder vaak problemen, 74 procent om 23 procent. Onder mbo'ers en mensen met alleen een lagere of middelbare schoolopleiding zijn er veel meer mensen die problemen hebben, tot 82 procent.

Ook hebben mensen tussen de 25 en 44 jaar relatief veel meer last van de inflatie dan jongere en oudere mensen. In de middelbare groep zegt slechts 14 procent geen last te hebben van de hoge prijzen, 82 procent juist wel. Onder de 55-plussers ligt het met 75 procent dat last heeft van de inflatie lager dan gemiddeld.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.