Terug

Volg Hart van Nederland

Duizenden werknemers streekvervoer en touringcarbedrijven leggen werk neer

nieuws

19 jan 2023, 06:40

Duizenden werknemers in het streekvervoer en bij touringcarbedrijven staken de komende dagen. Donderdag en vrijdag leggen buschauffeurs, conducteurs en machinisten vanwege stukgelopen cao-onderhandelingen het werk neer. Diverse vakbonden, waaronder FNV en CNV, hebben twee landelijke stakingsdagen afgekondigd.

Streekvervoerders waarschuwen door de stakingen voor verstoringen in de dienstregelingen. Vervoerders als Arriva, Keolis en Qbuzz kunnen geen garantie geven dat de dienstregeling goed verloopt. Op welke schaal de gevolgen merkbaar zullen zijn, moet nog blijken. De vervoerders adviseren reizigers ander vervoer te zoeken of de reis uit te stellen. Onder de cao Openbaar Vervoer vallen zo'n 13.000 mensen.

Twente, Dordrecht en Limburg

Ook onder vervoerders die meerdere soorten openbaar vervoer aanbieden (zoals een combinatie van bus, trein en metro) zijn onderhandelingen over loonsverhogingen en andere arbeidsomstandigheden misgelopen. Het gaat om 1300 medewerkers die vallen onder de cao Multimodaal. Vakbonden FNV, CNV en VVMC roepen medewerkers op 24 uur te staken.

Op donderdag wordt gestaakt in Twente, Dordrecht en Limburg, op vrijdag volgt een landelijke staking.

Hoge werkdruk en veel ziekteverzuim

De touringcarchauffeurs sluiten zich ook aan bij de staking streekvervoer. Donderdag komen ze bij elkaar in Utrecht en vrijdag in Rotterdam. Veel van de chauffeurs zijn volgens vakbond FNV ook werkzaam in het streekvervoer.

Bij de touringcarbedrijven werken ongeveer 3000 chauffeurs. Net als in het streekvervoer hebben zij ook te maken met een hoge werkdruk en veel ziekteverzuim. Ook kunnen chauffeurs moeilijk rondkomen van hun salaris, stelt de vakbond.

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.