Terug

Volg Hart van Nederland

Riant salaris en top arbeidsvoorwaarden: dit gaat Rutte verdienen nu hij NAVO-topman wordt

Entertainment

5 apr 2024, 10:15

Het hing al even in de lucht, maar vanaf nu is het zo goed als zeker: onze demissionair minister-president Mark Rutte wordt de nieuwe leider van de NAVO. Dat betekent dat zijn salaris meer dan verdriedubbelt, zo meldde RTL Nieuws al eerder.

Om daadwerkelijk de functie bij het militaire bondgenootschap te krijgen, had Rutte steun nodig van alle 32 lidstaten. Donderdagmiddag trok de enige overgebleven andere kandidaat, de Roemeense president Klaus Iohannis, zich officieel terug. Mark Rutte wordt voor vier jaar benoemd. Zijn drie voorgangers hielden het gemiddeld zo'n zes jaar vol als NAVO-topman.

Belastingvrij salaris

Als demissionair minister-president verdiende Mark Rutte 189.210 euro bruto. Na tussenkomst van de belastingdienst kwam hij dan uit op een kleine ton aan salaris per jaar. Nu hij NAVO-topman wordt, zal dat jaarsalaris uitkomen op ruim 300.000 euro. Mocht Rutte het ook zes jaar volhouden, verdient hij gedurende die periode dus een kleine 2 miljoen euro.

Volgens artikel 9 van de NAVO-overeenkomst hoeft hij over zijn salaris geen belasting te betalen. Daar maakte de NAVO twee jaar na de oprichting namelijk de afspraak over dat mensen in dienst van het bondgenootschap geen belasting hoeven te betalen zolang ze in een ander lidstaat wonen. Wel gaat 8 procent van het loon naar een pensioenpotje voor later. De NAVO zelf doet daar nog eens 12 procent van het maandloon bovenop, laat het bondgenootschap weten.

Ambtswoning ter waarde van 12 miljoen

In Brussel, de stad waar het hoofdkwartier van de NAVO huisvest, is ook een ambtswoning beschikbaar voor de topman. Die woning werd in 2020 nog getaxeerd op 12 miljoen euro.

Rutte kan zijn auto en zijn meubelen belastingvrij laten invoeren en alle onderhoud aan het monumentale pand zijn op kosten van zijn werkgever. Hij gaat hij er financieel behoorlijk op vooruit.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.